Als hondeneigenaar hoor je vaak dat een tuig het beste is voor je hond. Met name Y-tuigen zijn zeer populair. Toch zijn er ook goede redenen om een halsband te gebruiken, al dan niet in combinatie met een Y-tuig. Hierover zijn de meeste trainers en gedragstherapeuten het wel eens. In dit blog zullen wij ingaan op de voor- en nadelen van een halsband, wanneer en hoe je een halsband gebruikt, welke verschillende soorten halsbanden er zijn en geven we je tips voor de aanschaf van de juiste halsband voor jouw hond.
Inhoudsopgave
Waarom een halsband voor je hond?
Als hondeneigenaar wil je graag het beste voor je hond. Het is tenslotte je maatje en daarom gun je hem ook de beste hondenhalsband van 2025. Er zijn echter talloze halsbanden op de markt en een keuze maken kan dan best lastig zijn. Tegenwoordig hoor je vaak dat een halsband niet goed is voor de nek van de hond en dat je beter een tuig kunt kopen. Toch is het niet zo zwart-wit. Het is niet per definitie zo dat een halsband slecht is voor je hond en het is ook zeker niet zo dat elk tuig goed is. Veel staat of valt met de juiste training en hangt ook af van het soort hond. Zowel het ras als het karakter spelen hierin een rol. En voor de ene hond werkt een tuig uitstekend, terwijl de andere juist baat heeft bij een halsband. In dit blog zullen we niet alleen bespreken wat de beste hondenhalsbanden zijn, maar bespreken we ook de voor- en nadelen van een halsband, de verschillende soorten halsbanden en je krijgt tips voor de aanschaf en het gebruik ervan.
Wanneer gebruik je een halsband bij je hond?
Hoewel je veel leest over het gebruik van een y-tuig, lees je een stuk minder over halsbanden. Dit is best jammer, want hoewel we begrijpen dat een y-tuig het veiligst is voor de nek en hals van je hond, zijn er zeker ook goede redenen om voor een halsband te gaan. Een van de redenen is bijvoorbeeld dat je een hond aan een halsband beter kunt begeleiden in bepaalde situaties.
Als voorbeeld onze Friese stabij Jelle. Hij werd altijd aan een goed y-tuig uitgelaten. Vanwege de testosteronpieken is het zeker niet de makkelijkste hond. We wonen in een appartement en hoewel Jelle daar van pup af aan al woont en met veel bewoners het prima kon vinden, zorgde de pubertijd ervoor dat hij er moeite mee kreeg om bewoners en bezoekers van het appartementencomplex op normale wijze te passeren. Hij viel opeens naar ze uit en wist helaas ook in de jas/het vest te happen van 2 bezoekers. Buiten het appartementencomplex kon hij dit gedrag ook vertonen, maar buiten heb je meestal meer ruimte, dus hoef je niet per se vlak langs mensen te lopen.
Uiteraard wilden we dat andere bewoners en bezoekers van ons appartementencomplex gewoon in en uit konden lopen en daarom hebben we de hulp van een zeer goede gedragstherapeut ingeschakeld, aangesloten bij de NVGH. In de eerste plaats om te bepalen wat de oorzaak was van het gedrag (soms boosheid of frustratie en andere keren de situatie onder controle willen houden) en daarna hoe er het beste mee omgegaan kon worden. Er zijn verschillende manieren om met dit gedrag om te gaan en wij wilden Jelle begeleiden op een manier die zowel bij ons als bij hem past. Het tuig gaf Jelle de mogelijkheid om naar mensen te happen, omdat de riem bij een goed y-tuig op de rug wordt vastgemaakt. De hond loopt dan (als hij naast je loopt) met zijn hoofd een heel stuk voor je. Het advies was dan ook om een halsband te gebruiken op plekken die onoverzichtelijk of druk zijn. Uiteraard in combinatie met een diervriendelijke manier van trainen. Voor de training zijn we dus een halsband gaan gebruiken en wat een wereld van verschil! Jelle kan nu weer mensen ontmoeten zonder naar ze op te springen, te blaffen en te happen. In natuurgebieden gebruiken we wel regelmatig een y-tuig, omdat dit ook gewoon kan bij Jelle op rustige plaatsen en dan geven we de voorkeur aan een tuig.
Een ander voorbeeld van wanneer een halsband een hele goede keuze is, is dat sommige honden bang zijn voor een tuig en/of het niet prettig vinden. Natuurlijk kun je een hond d.m.v. leuke of lekkere beloningen in kleine stapjes proberen te laten wennen aan een tuig, echter is dat niet bij elke hond mogelijk. Zo is het ons nooit gelukt om onze kruising beagle een tuig aan te wennen. Hij zag er doodongelukkig uit en wou beslist geen stap meer verzetten als hij een tuig om had. Ook niet als hij worst als beloning kreeg, terwijl eten voor hem het belangrijkste op aarde was. Op een gegeven moment hebben we het opgegeven, want als een tuig zoveel stress geeft, zien wij het nut er niet van in om ermee door te gaan. Het ligt echt niet altijd aan het tuig als een hond het niet prettig vindt. Sommige honden willen of durven gewoon geen tuig om en wij vinden dat je dat moet respecteren. Zoals onze gedragstherapeut zei; vroeger liepen alle honden aan een halsband en het was echt niet zo dat bijna al die honden met letsel rondliepen.
Het gebruik van een hondenhalsband
Een halsband is een zeer handig hulpmiddel in de training van je hond en als je het op de juiste wijze gebruikt, is de kans op letsel klein. Het is niet de bedoeling dat je je hond ermee corrigeert door een ruk aan de riem te geven. Hiermee neem je onnodig risico dat je hond blessures oploopt en bovendien is het niet bevorderend voor de band en het vertrouwen dat je wilt opbouwen met je hond. Wel kun je je hond aan een halsband de juiste begeleiding geven en het ongewenste gedrag begrenzen op een respectvolle manier.
Wil je dat je hond ontspannen en met plezier met je meewandelt, omdat jullie samen een team zijn? Maar wil het maar niet lukken? Dat is niet erg, want je bent daarin echt niet de enige. Schakel dan gewoon de hulp in van een trainer of gedragstherapeut die werkt volgens de laatste inzichten. Deze kun je vinden op de websites van NVGH , Dierbaar en de SPPD . Alleen dan weet je zeker dat je te maken hebt met een goede trainer of gedragstherapeut die werkt volgens de laatste inzichten (jaarlijks verplichte bijscholing) en op een manier die zowel voor de hondeneigenaar als voor de hond zelf prettig zijn.
De beste hondenhalsbanden
Om je op weg te helpen bij het vinden van een goede halsband voor je hond, hebben wij een lijst samengesteld van comfortabele en mooie halsbanden. De meeste halsbanden zijn in diverse maten en soms ook in diverse kleuren verkrijgbaar. Tevens hebben we in de lijst een schokdemper opgenomen die je tussen de halsband en de riem kunt plaatsen. Zowel voor jouw rug en armen als voor de nek van de hond kan het gebruik van deze schokdemper erg prettig zijn. Zie hiervoor het stuk over de traditionele halsband.
Hoe kun je een halsband meten voor je hond?
Als je een halsband wilt kopen voor je hond, is het natuurlijk handig als je weet welke maat hij nodig heeft. Hoe weet je nu welke maat hij moet hebben? Het beste meet je met een flexibel meetlint de omtrek van de hals van je hond waar de hals het breedst is (vlakbij de schouders). Houd er rekening mee dat er nog twee vingers tussen de halsband en de nek moeten passen. Kunnen er meer of juist minder vingers tussen? Dan zit de halsband waarschijnlijk te los of te strak.
Welke hondenhalsbanden bestaan er?
Er zijn verschillende soorten hondenhalsbanden met verschillende soorten sluitingen op de markt. Een kliksluiting heeft als voordeel dat je de halsband heel snel om en af kunt doen. Sneller dan een halsband met gesp. Martingale en halfcheck halsbanden kun je zo over het hoofd om- en afdoen, er zit geen klik- of gespsluiting aan deze halsbanden. Hieronder bespreken we de normale halsband, de slipketting en sliplijn/anti-trekriem en de martingale en halfcheck halsband. En omdat we ook gaan voor veiligheid: de lichtgevende halsband.
Traditionele (normale) hondenhalsband
De traditionele halsband is de halsband die wij aanraden. Deze halsbanden zijn er in allerlei soorten en materialen en zijn het meest prettig voor je hond. Ze trekken niet strak als je hond (of jijzelf) aan de riem trekt en ze wurgen niet. Normale halsbanden kunnen heel breed zijn of wat smaller en je hebt ze o.a. van leer, nylon, mesh en stof, al dan niet gevoerd met neopreen. Gevoerde halsbanden, zoals de Hunter Vario halsband (max. 2,5 cm breed), de EzyDog (max. 4 cm breed) en de brede AnnyX Fun halsband (max. 5 cm breed) met kliksluiting zitten erg comfortabel. Ze zijn zacht, soepel en toch heel sterk. Bredere halsbanden zijn beter voor je hond dan hele smalle, omdat een brede halsband de druk verdeelt over de nek en hals van de hond. Om de klap op te vangen wanneer je hond wel ineens trekt, kun je een schokdemper tussen de halsband en de riem bevestigen. Prettig voor de hond en voor jouw rug! Let er wel bij de aanschaf op dat je een schokdemper kiest die past bij het gewicht van je hond.
Slipketting of sliplijn/anti-trekriem
Slipkettingen en sliplijnen/anti trekriemen zijn omstreden en dat is niet voor niks. Ze zijn onprettig voor je hond, kunnen bij verkeerd gebruik veel schade toebrengen en het is bovendien oneerlijk tegenover je hond om hem pijn en ongemak te bezorgen. Een trainingslijntje vlak achter de oren voorkomt dat hij trekt, omdat het onprettig is voor je hond en hij dus wel naast je moet lopen om zich prettig te voelen. Deze trainingslijnen zijn best populair onder hondenbezitters, omdat het een quick fix methode is: de hond kan binnen een paar uurtjes leren niet meer te trekken. Gelukkig zijn de trainingslijnen die vlak achter de oren moeten worden geplaatst in Nederland verboden als er geen stop op zit die voorkomt dat de lijn helemaal strak komt te zitten en dus kan wurgen. Desondanks vinden wij ook het gebruik van trainingslijnen met stop geen diervriendelijke methode, omdat het onprettig blijft voor de hond, anders zouden deze lijnen geen effect hebben. Bovendien zie je regelmatig dat deze lijnen verkeerd gebruikt worden, bijvoorbeeld omhoog of naar achteren getrokken worden. Op die manier kan je de nek van de hond schade toebrengen.
Een slipketting zit niet vlak achter de oren, maar trekt heel strak om de nek en heeft een wurgend effect. Natuurlijk is dit zeer onaangenaam voor je hond, kan het veel schade toebrengen en voorkomt een slipketting bovendien niet dat hij trekt. Je ziet genoeg honden trekken aan een slipketting. Goede hondenscholen verbieden dan ook het gebruik van een slipketting, d.w.z. met slipketting mag je niet aan de lessen deelnemen. In onze ogen geheel terecht natuurlijk.
Martingale halsband of halfcheck halsband
Dit type halsband zit tussen een normale halsband en een sliphalsband in. De martingale en de halfcheck halsbanden zitten losjes om de nek en worden strakker wanneer er aan de riem getrokken wordt. Deze halsbanden wurgen niet, in tegenstelling tot een slipketting. Ze worden veel gebruikt bij windhonden, omdat zij vaak een veel smaller hoofd hebben dan andere hondenrassen. De nek is dus breder dan het hoofd. Om deze reden kan een normale halsband makkelijker over het hoofd glijden dan bij andere rassen. Tevens zijn er honden die zich ontpoppen als ware Houdini’s en dus op die manier toch uit een halsband weten te ontsnappen. Ook voor hun is een martingale of halfcheck halsband een goede keuze, zeker als de hond om welke reden dan ook geen paniektuig om kan/wil hebben. Uiteraard geldt altijd dat je dan wel de juiste maat moet hebben. Je hebt martingale en halfcheck halsbanden die breed zijn en ze bestaan ook in smallere afmetingen. Vaak zijn ze van zachte, comfortabele materialen gemaakt. Het verschil tussen de martingaal en halfcheck is klein. Het verschil zit ‘m in het type sluiting. De AnnyX halfcheck halsband is een hele goede keuze. Deze halsband is mooi breed en zodoende heeft hij een goede drukverdeling over de nek van de hond.
Lichtgevende halsband voor honden met LED
Inmiddels zeer populair onder hondeneigenaren zijn de lichtgevende halsbanden die ervoor zorgen dat hun viervoeters duidelijk zichtbaar zijn in het donker. Ideaal als je ’s avonds of ’s morgens in alle vroegte je hond moet uitlaten langs een onverlichte weg bijvoorbeeld, maar ook in een goed verlichte straat valt je hond natuurlijk meer op met een lichtgevende halsband. Deze halsbanden kunnen, indien gewenst, ook gebruikt worden in combinatie met de eigen halsband of met een tuig. Het opladen doe je met het bijgeleverde USB-kabeltje. Ideaal, want zo hoef je nooit batterijen in huis te halen. Er is voor (vrijwel) alle honden wel een passende lichtgevende halsband te krijgen. De Dutchwide lichtgevende halsband is in diverse maten en kleuren verkrijgbaar. Het felle licht zorgt ervoor dat de band ook bij honden met lang haar goed zichtbaar is.
De voor- en nadelen van een hondenhalsband
Aan het gebruik van een halsband zitten voordelen, maar ook nadelen. Dit geldt ook voor (y-) tuigen. Hieronder zullen we de voor- en nadelen van het gebruik van een halsband voor je op een rijtje zetten, zodat je een goede keuze kunt maken voor jou en je hond. Besluit je toch een goed tuig aan te schaffen? Of twijfel je nog? Lees dan eens ons blog de beste y-tuigen voor honden
Voordelen van een hondenhalsband:
- Meer controle over de hond, zeker bij probleemgedrag zoals uitvallen. Je kunt een hond met een halsband makkelijker begeleiden; met een tuig kan zijn hoofd alle kanten op en dus ook makkelijker happen naar mensen/andere honden. Met begeleiden bedoelen we niet je hond fysiek straffen door een ruk aan de riem te geven!
- Je kunt een hond makkelijker meekrijgen aan een halsband, wanneer hij zich om welke reden dan ook verzet. Soms is dat nu eenmaal even nodig, zeker als je hem snel uit een bepaalde situatie wilt halen. Een tuig gaan veel honden makkelijk in hangen, waardoor je hem niet of bijna niet meekrijgt.
- Een halsband zit, in tegenstelling tot een tuig, alleen om de nek van de hond. Hierdoor is de kans kleiner dat de hond ergens achter blijft haken als hij losloopt.
- Het omdoen van een halsband is, evenals het afdoen, sneller gepiept dan bij een tuig. Dit is dus een stukje gebruiksgemak voor de eigenaar, maar ook ervaren veel honden een halsband omdoen als minder bedreigend dan een tuig omdoen. Zeker als hond en eigenaar elkaar nog niet goed kennen of als een hond een verleden heeft met negatieve ervaringen met mensen.
- Wanneer een hond een wond heeft op de buik, zij of rug, kan het zijn dat een tuig eroverheen schuurt. Een halsband is dan beter voor de genezing en minder pijnlijk voor de hond.
Nadelen van een hondenhalsband:
- Bij verkeerd gebruik of wanneer de hond trekt aan de lijn kan een halsband blessures veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan schade aan de wervels, schildklier en het ruggenmerg.
- Een halsband is minder geschikt voor hondenrassen die extra risico lopen op een hernia, denk hierbij aan bijvoorbeeld de teckel, beagle, basset, corgi en Franse bulldog.
- Honden met een platte of korte snuit kunnen beter een tuig dragen, i.v.m. benauwdheid.
- Een halsband is niet geschikt (al dan niet tijdelijk) voor honden die blessures hebben opgelopen aan de hals/nek.
- Halsbanden zijn minder geschikt voor honden die angstig zijn en/of makkelijk in paniek raken. Dan is een y-tuig met extra buikriem geschikter (paniektuigje/anti-ontsnappingstuig).
Tips voor het aanschaffen en gebruiken van een halsband
Er zijn wat dingen om rekening mee te houden wanneer je een halsband besluit aan te schaffen en te gebruiken. We zullen ze hieronder benoemen.
- De maat van de halsband is goed als je twee vingers op elkaar tussen de halsband en de hals van de hond kunt steken. Is dit niet mogelijk of kun je er juist wel drie of meer tussen doen, dan zit de halsband te strak of te los.
- Let erop dat de halsband breed genoeg is (het liefst minimaal 2,5 cm bij een wat kleinere hond, bij een grote hond het liefst breder). Dit verkleint de kans op letsel.
- Een halsband van zachte en/of soepele materialen is comfortabeler voor je hond dan een stugge halsband.
- Voor honden met een smal hoofd, zoals veel windhonden hebben, is een martingale halsband geschikter dan een gewone halsband.
- Een brede halsband van leer is zwaarder dan een halsband van bijvoorbeeld mesh of nylon met neopreen, bekijk dus wat voor jouw hond prettig zit.
- Bedenk of je graag een halsband wilt die makkelijk te reinigen is. Een halsband van bijvoorbeeld nylon met neopreen kan in de wasmachine, lederen halsbanden kun je afnemen met een vochtige doek. De lederen halsband daarna behandelen met onderhoudsmiddel voor leer, zorgt ervoor dat deze soepel en mooi blijft.
- Wil je de halsband makkelijk om- en afdoen? Kies dan een halsband met kliksluiting of een martingale of halfcheck halsband.
- Corrigeer je hond niet door een ruk aan de riem te geven.
- Gebruik nooit een slipketting. Een slipketting is niet diervriendelijk, helpt niet tegen het trekken aan de riem en zorgt voor pijn en ongemak wanneer een hond er wel aan trekt. De pijnprikkel kan er bovendien juist voor zorgen dat een hond die al moeite heeft met bijvoorbeeld het passeren van mensen of honden, alleen maar meer negatieve associaties krijgt met hetgeen wat hij al moeilijk vindt.
- Doe de halsband af ’s nachts en wanneer je hem alleen thuis laat. Zo weet je zeker dat je hond nergens achter blijft haken, mocht hij om welke reden dan ook in paniek raken bijvoorbeeld.
Ben jij ook nog op zoek naar een fijne lange riem voor aan de halsband? Kijk dan eens bij onze blogs de beste lange hondenriem 3 meter en de beste lange hondenriem 5 meter