Teken bij honden

In dit blog leggen wij je uit wat teken zijn en wat je moet doen als je een teek bij je hond vindt. Ook hebben we het over preventieve maatregelen die je kunt nemen om de kans op teken bij je hond te verkleinen. Teken worden actief bij temperaturen vanaf 7 graden. Je hond heeft de meeste kans om een teek op te lopen tussen maart en oktober. Dit noemen we het tekenseizoen. Echter, de winters zijn niet meer zo streng als vroeger, waardoor teken steeds vaker het hele jaar door actief zijn. Desondanks is tussen maart en oktober de kans op een teek het grootst.

Wat is een teek?

Teken zijn parasieten die op hele kleine spinnetjes lijken. Ze zijn ongeveer 1 tot 3 mm groot. Teken voeden zich met bloed van dieren en mensen, waarna ze ongeveer net zo groot zijn als een erwt en meestal grijs van kleur. Veel hondeneigenaren maken zich met name in de lente en zomer zorgen over deze parasieten. Dat is niet zo vreemd, want ze kunnen naast huidirritaties, ook gevaarlijke ziektes overbrengen. Teken zitten graag in (hoog) gras, bossen, heide en onder struiken. Logischerwijs maakt een teek geen onderscheid tussen een bos, park of jouw tuin. Je hond kan ze dus vrijwel overal oplopen. Het is een misverstand dat teken zich vanuit bomen op hun gastheer laten vallen. In plaats daarvan stappen ze vanaf de grond op nietsvermoedende voorbijgangers. Bij honden nestelen teken zich graag in de liezen, oksels en bij de oren, maar ze kunnen over het hele lichaam zitten.

Waarom zijn teken gevaarlijk?

Er zijn verschillende soorten teken. Zo heb je in bijvoorbeeld Zuid-Europa, Oost-Europa en de VS andere teken dan in Nederland. Een enkele keer reist zo’n ongenode gast mee naar Nederland, nadat een hond in een warm land heeft verbleven. Zodoende wordt er soms een buitenlandse teek in Nederland aangetroffen. De teken uit warme landen dragen vaak ook andere ziektes bij zich. De teken die in Nederland voor komen, kunnen de ziekte van Lyme en babesiose overbrengen. Soms zien we ehrlichiose in Nederland. Nederlandse teken dragen geen ehrlichiose bij zich, dus zien we deze ziekte alleen bij honden die in het buitenland zijn geweest. Al deze ziekten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden en in sommige gevallen zelfs fataal zijn.

Hoe kun een teek voorkomen?

Helemaal voorkomen dat je hond een teek oploopt, is vrijwel onmogelijk. Je wilt tenslotte dat je maatje een leuk leven heeft en kan genieten van het buitenleven. Wel kun je de kans op teken aanzienlijk verkleinen. Er zijn diverse teekwerende producten op de markt en hulpmiddelen om teken te verwijderen. Gebruik jij liever geen chemische middelen? Er bestaan ook natuurlijke anti-teek middelen, zoals een anti-tekenband met EM kralen.

De beste middelen tegen teken voor je hond

Speciaal voor jou hebben wij een overzicht van de beste producten tegen teken samengesteld. De meeste middelen zijn in diverse doseringen verkrijgbaar, passend bij het gewicht van jouw hond.

Wat te doen als je toch een teek vindt?

Als je toch een teek op je hond vindt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen om zo de kans op ziekteoverdracht te verminderen. Doe dit in ieder geval binnen 18 uur, nadat de hond de teek heeft opgelopen. Hieronder leggen wij je uit hoe je een teek op een veilige manier kunt verwijderen.

  • Gebruik een speciale tekentang of tekenpincet om de teek vast te pakken, zo dicht mogelijk bij de huid van je hond.
  • Trek de teek voorzichtig recht omhoog uit de huid. Probeer de teek niet te verpletteren of te draaien, omdat dit het risico op het achterlaten van de kop in de huid vergroot.
  • Desinfecteer de huid na verwijdering van de teek, zeker wanneer de kop van de teek is achtergebleven.

LET OP: Verdoof een teek nooit met alcohol! Een teek kan misselijk worden en daardoor zijn maaginhoud uitspugen in de hond. Dit vergroot juist de kans op de overdracht van gevaarlijke ziekten.

Bescherm je hond vandaag nog tegen teken, zodat jullie samen zorgeloos kunnen genieten van bijvoorbeeld een mooi losloopgebied. Op zoek naar inspiratie om heerlijk te wandelen met je hond? Bekijk dan eens ons blog over de top 10 losloopgebieden van Gelderland of ons blog over de mooiste losloopgebieden van Drenthe