Kauwen is om meerdere redenen belangrijk voor je pup

Net als volwassen honden, hebben pups ook de behoefte om te kauwen. Het kauwen heeft diverse functies.

Zo reinigt de juiste kauwsnack het gebit en leert je pup het juiste kauwgedrag.

Verder zorgt kauwen ervoor dat een hond tot rust komt, dit komt doordat het stofje endorfine wordt aangemaakt in de hersenen. Endorfine heeft een kalmerend effect, wat ideaal is wanneer een hond (jong en oud) overprikkeld is geraakt of gestrest is. Een pup moet nog alles leren, zowel buiten als binnen. Zeker de eerste weken dat je hem hebt, komt er nogal wat op hem af. Hij wordt blootgesteld aan allerlei situaties en dingen. Denk hierbij aan voorbijrijdende auto’s, scooters of fietsers, spelende/gillende kinderen op een schoolplein, vuilniswagens die containers komen legen, andere honden en dieren, etc.

Al deze indrukken moeten verwerkt worden. Je pup verwerkt veel tijdens de slaap, maar wat nou als je pup juist moeite heeft om in slaap te vallen na een wandeling vol met prikkels? Een gevulde Kong, likmat, snuffelmat of een lekkere kauwsnack zal hem helpen te ontspannen, waardoor hij makkelijker in slaap valt.

Verder wordt bij het kauwen dopamine aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een geluksgevoel. Wat is er nou mooier dan je maatje tevreden en blij te zien?

Niet elke kauwsnack is geschikt voor pups

Helaas is niet elke kauwsnack geschikt voor pups. Ten eerste is de verteerbaarheid erg belangrijk. Een te vette kauwsnack, zoals een varkensoor, is voor een pup niet goed te verteren. Diarree kan een gevolg zijn, maar er zit ook een groter gevaar aan te vette, moeilijk verteerbare snacks.

Een varkensoor kan namelijk aan de maagwand blijven plakken en zo voor ontstekingen en beschadigingen zorgen. Dat kan bij volwassen honden ook gebeuren, maar een pup heeft meer moeite om voedsel en snacks te verteren. Een operatie is helaas soms noodzakelijk om het leven van je hond redden.

Ook rawhide is niet goed verteerbaar en kan diverse problemen veroorzaken. Zo kunnen grotere stukken ingeslikt worden en vast komen te zitten in de slokdarm of lager in het spijsverteringskanaal. De lage verteerbaarheid kan ervoor zorgen dat het maandenlang in het spijsverteringskanaal blijft zitten en dat een operatie noodzakelijk kan zijn om het probleem te verhelpen. Een ander probleem van rawhide is dat, hoewel het een gezonde snack lijkt, deze vaak een chemisch proces is ondergaan. Ook niet echt een fijn idee om te weten dat er diverse chemicaliën kunnen zijn gebruikt om een mooie witte rawhide kauwsnack te produceren.

Uiteraard kan het goed gaan en hoeft het niet voor problemen te zorgen. Ik gaf zelf ook met regelmaat varkensoren en rawhide aan onze honden en zij hebben er gelukkig nooit problemen van ondervonden. Bovendien hebben ze een hoge leeftijd bereikt. Echter, sinds ik weet wat de gevaren zijn, geef ik ze liever niet meer, omdat er gelukkig genoeg veiligere alternatieven zijn die ook erg lekker worden gevonden.

Welke kauwsnacks zijn dan wel geschikt voor pups?

Allereerst is het belangrijk dat kauwsnacks niet te hard zijn, omdat hij nog zijn melkgebit heeft. Het volwassen gebit is er pas als hij rond de 4 tot 7 maanden oud is.

Ook is het belangrijk dat je niet al te grote kauwsnacks geeft, maar ook weer niet te klein (verstikkingsgevaar).

Verder is het belangrijk dat de snacks makkelijk te verteren zijn.

Zelf geef ik onze pup graag Nothing To Hide Rolls of Flip Chips van Fieldcrest Farms, omdat deze net als rawhide zacht worden door het kauwen, maar ze zijn in tegenstelling tot rawhide wel licht verteerbaar en er zijn geen schadelijke chemicaliën gebruikt bij het productieproces. Deze Nothing To Hide kauwsnacks zijn te vinden op mijn site onder het kopje “Snacks”.

Hoewel ik deze snacks relatief veilig vind voor pups, laat ik hem er nooit alleen mee, omdat elke kauwsnack het risico op verstikking met zich meebrengt.

Enkele voorbeelden van geschikte kauwsnacks voor pups

  • Nothing To Hide Rolls (alternatief voor rawhide)
  • Nothing To Hide Flip Chips (alternatief voor rawhide)
  • Runderoor of lamsoor
  • Achillespees (zonder bot)
  • Runderkophuid
  • Bullepees
  • Pensstaafjes (is zacht en zeer aantrekkelijk door de sterke geur)
  • Gedroogde kippennekken en gedroogde kippenpoten
  • Geitenoren
  • Konijnenoren