Inhoudsopgave
Wat is loopsheid?
Wat de symptomen van loopsheid bij je hond zijn en wat loopsheid precies inhoudt, bespreken we in dit blog.
Loopsheid is de periodieke periode bij teefjes, waarin zij aantrekkelijk worden voor reuen. Het lichaam van het teefje bereidt zich tijdens deze periode voor op een dekking. Gemiddeld wordt een teefje 2 keer per jaar loops. Dit duurt ongeveer 3 weken en van die 3 weken is de teef slechts enkele dagen vruchtbaar. Tijdens de loopsheid vinden er lichamelijke veranderingen plaats, maar er kunnen onder invloed van de hormonen ook gedragsveranderingen plaatsvinden. De leeftijd waarop een teefje voor het eerst loops wordt, hangt af van de grootte van de hond. Kleinere honden worden meestal op jongere leeftijd loops dan grotere honden. Zo worden kleine hondjes voor het eerst loops wanneer ze 6 tot 10 maanden oud zijn. Middelgrote honden worden tussen de 8 en 12 maanden voor het eerst loops. Grote honden tussen de 10 en 16 maanden en zeer grote honden pas tussen de 12 en 24 maanden. Let op: dit is een richtlijn, het kan dus zijn dat jouw hond haar eerste loopsheid eerder of later doormaakt!
Teefjes kennen geen menopauze. Elke niet-gesteriliseerde teef houdt haar hele leven haar cyclus en wordt gemiddeld 2x per jaar loops. Wel neemt de vruchtbaarheid af naarmate ze ouder wordt.
Wat zijn de symptomen van loopsheid?
Nu je weet wat loopsheid is, wil je vast ook weten wat de symptomen zijn. Zie jij de volgende veranderingen bij jouw teefje, dan weet je dat het zover is. Echter, de ene hond is de andere niet. Zo merk je bij het ene teefje vrijwel niks van de loopsheid, terwijl bij een ander teefje alle symptomen in meer of mindere mate aanwezig zijn.
– Gehoorzaamheid kan afnemen
– Ze kan feller worden tegen andere honden, zeker in het begin
– Je teefje doet vaker kleinere plasjes om haar geur te verspreiden
– Ze kan onrustig gedrag vertonen
– Je teefje krijgt een gezwollen vulva
– Er komt afscheiding uit de vulva (dit kan doorzichtig tot rood van kleur zijn)
– Er is sprake van geurafscheiding die voor reuen erg aantrekkelijk is
Houd een loopse hond altijd aan de lijn. Zelfs de best luisterende hond kan zelfstandig op zoek gaan naar een reu. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld een lange riem van 10 meter, kun je je hond snuffelruimte geven, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze wegloopt.
Een loopsheid bestaat uit 4 fasen
De cyclus van elk teefje bestaat uit 4 fasen. Het is niet precies te zeggen hoelang elke fase duurt, aangezien dit verschilt per hond. Ook kan het ras van invloed zijn op de duur van elke fase. Verder kan het elke cyclus verschillen. Hieronder zullen we de verschillende stadia van de loopsheid benoemen en zo goed mogelijk uitleggen wat deze stadia inhouden.
Pro-oestrus
Het lichaam bereidt zich tijdens deze fase voor op de vruchtbare periode. De pro-oestrus kan een paar dagen tot maar liefst 2 weken duren. De vulva begint op te zwellen en er komt afscheiding uit, welke vaak roodachtig is, maar het kan ook doorzichtig zijn. Veel teefjes worden onrustiger. Het teefje wil in dit stadium nog niet gedekt worden en zal opdringerige reuen wegjagen. Ook kan ze wat feller worden naar andere honden in het algemeen, ongeacht of het een (al dan niet gecastreerde) reu of teef is.
Oestrus
Deze fase duurt 4 tot 15 dagen. Het is de fase waarin de eisprong plaatsvindt en de teef vruchtbaar is. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel klaar om zich te laten dekken. Ze zal haar bereidheid tonen door voor de reu te gaan staan en haar staart opzij te doen. Niet alleen reuen, maar ook andere teefjes kunnen de geur van een loops teefje in deze fase interessant vinden.
Post-oestrus
In deze fase zal het teefje geen interesse meer hebben in reuen en zal dus ook geen dekking meer toestaan. Dit is de periode waarin de teef drachtig is, tenzij ze niet gedekt is natuurlijk 😉 Veel teefjes die niet gedekt zijn, krijgen last van schijnzwangerschap. Dit komt doordat na de loopsheid het progesterongehalte stijgt, zowel bij een drachtig teefje, als bij een niet-gedekt teefje. Een teefje dat schijnzwanger is, vertoont veel gelijkenissen met een teefje dat echt drachtig is, zowel fysiek als gedragsmatig. Denk hierbij aan opgezette melkklieren, gewichtstoename, vochtverlies uit de tepels, lusteloosheid, verminderde eetlust, onrust, verzamelen van speeltjes en knuffels, het maken van een nestje, etc.
Anoestrus of dioestrus
De rust is weer teruggekeerd in deze fase. Dat wil zeggen dat voortplantingsorganen in een rustfase zitten. De vulva is nu ook niet meer opgezwollen en het teefje is niet meer aantrekkelijk voor reuen. De anoestrus duurt ongeveer 2 tot 10 maanden en het is de periode die tussen het einde van de ene loopsheid en het begin van de nieuwe loopsheid zit. Het kan per ras en per individu verschillen hoelang de anoestrus precies duurt.
Wat te doen bij loopsheid?
Als je ervoor kiest om je teefje (nog) niet te laten steriliseren, zijn er diverse producten op de markt die kunnen helpen om makkelijker de periode door te komen. Denk hierbij aan de volgende producten:
Loopsheidbroekjes
Sommige teefjes houden zichzelf erg schoon door zich steeds te wassen. Vaak vind je dan ook maar weinig sporen in huis. Verder is het ook per hond verschillend hoeveel bloed ze verliest. Als je van jouw hond wel vaker dan je zou willen druppeltjes bloed in huis vindt, kun je overwegen om een loopsheidbroekje aan te schaffen. Hoewel het jaren geleden vaak zwarte broekjes betrof, zijn er tegenwoordig allerlei verschillende modellen en designs op de markt. Zo steelt jouw schat natuurlijk helemaal de show binnen het gezin 😉
No Love Spray
Heeft jouw teefje erg veel last van mannelijke aandacht, dan zou je eventueel kunnen proberen of No Love Spray helpt om de reuen wat meer op afstand te houden. Dit is een spray die de geur van de loopsheid vermindert. De ervaringen lopen uiteen en dus is het echt uitproberen of het bij jouw teefje helpt. Om te voorkomen dat ze schrikt van de spray, kun je het eerst op een doekje aanbrengen en daarmee haar geslachtsgedeelte inwrijven. Het rechtstreeks sprayen op je hond is namelijk meestal geen prettige ervaring voor haar.
Puur Pseudo Pregnancy
Heeft jouw hond last van schijnzwangerschap? Puur Pseudo Pregnancy (Puur Schijnzwanger) kan ervoor zorgen dat ze zich weer beter gaat voelen en weer lekkerder in haar vel zit. Er zijn veel positieve ervaringen met dit natuurlijke middel.
Wil jij je hond tijdens haar loopsheid wat uitdaging bieden? Een leuke hondenpuzzel of snuffelmat kan een welkome afleiding zijn tijdens de loopsheid en wat extra uitdaging bieden nu ze (beter) niet los kan lopen. Bovendien eten veel teefjes tijdens de loopsheid minder goed. Door het eten op een leukere manier aan te bieden, kan het zijn dat ze beter eet.