Wat is een grasaar

Bijna iedereen kent ze wel: lange grassprieten met aan het uiteinde scherpe zaden die eruitzien als een zachte pluim, maar in werkelijkheid niet zo zacht zijn. De pluim is zelfs hard en stekelig. In het begin zijn die pluimen groen, maar wanneer ze uitdrogen worden ze geel en vallen ze uit elkaar. Grasaren worden ook wel kruipers genoemd, omdat ze maar in 1 richting kunnen kruipen. Ze groeien vooral op plekken waar niet of te laat gemaaid wordt. En aangezien steeds meer gemeenten lang wachten met maaien om de biodiversiteit te bevorderen, zien we steeds meer grasaren. Niet alleen in de natuur, maar dus ook in woonwijken.

Waarom een grasaar zo gevaarlijk is voor je hond

De grasaar kan het lichaam in kruipen, maar komt er niet weer uit zichzelf uit. Dit komt doordat er weerhaakjes aan zitten. Een grasaar komt vooral voor tussen de tenen, maar ook bij de oren, neus, ogen, oksels en helaas komen grasaren soms ook via de mond in de keel of slokdarm terecht. In het laatste geval krijgt je hond last met ademhalen, want zo’n grasaar irriteert natuurlijk enorm en kan voor vervelende ontstekingen zorgen op elke plek in het lichaam waar de grasaar zich binnengedrongen heeft. Langharige en halflangharige honden hebben vaker last van grasaren dan kortharige honden. Let dus goed op als je je hond de gelegenheid geeft om even rustig te snuffelen. Controleer na het snuffelen even je hond als er grasaren stonden.

Hoe herken je of je hond last heeft van een grasaar

  • Een grasaar in de neus zal ervoor zorgen dat de hond veel niest en/of met zijn poten over zijn neus wrijft.
  • Een grasaar in de ogen veroorzaakt tranende ogen en/of de hond wrijft veel in de ogen. Helaas verdwijnt een grasaar vaak al snel achter het oog, waardoor je hem niet meer kunt zien en hij schade kan aanrichten aan het oog.
  • Een grasaar in de oren zorgt ervoor dat een hond veel met de kop schudt en/of de kop schuin houdt. Ook kan de hond veel krabben aan het oor en wanneer je hond daar ook nog eens bij piept, duidt dat op pijn.
  • Een grasaar tussen de tenen zorgt ervoor dat je hond mank gaat lopen en/of aan zijn poten likt.
  • Een grasaar in de keel of slokdarm kan hoesten veroorzaken.

Dit zijn de meest voorkomende plekken waar grasaren ellende veroorzaken, maar helaas kan een grasaar ook elders het lichaam van je hond binnendringen, zelfs zo diep dat je hem (bijna) niet meer ziet. Helaas is soms een operatie noodzakelijk om de grasaar te verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Soms ontkom je er niet aan dat je hond eens lekker door het hoge gras rent en dat hij op dat moment even de tijd van zijn leven heeft, maar kun je het voorkomen, dan is dat natuurlijk wel zo veilig voor de hond. Heeft je trouwe viervoeter toch door het hoge gras gerend, controleer hem dan bij thuiskomst en/of tijdens de wandeling even op grasaren. Controleren op grasaren kun je ook mooi combineren met vachtverzorging, bijvoorbeeld wanneer je de vacht van je hond droog en schoon föhnt met een waterblazer. Indien je er eentje (of helaas meer) vindt, verwijder hem dan zo snel mogelijk met een pincet. Kun je geen grasaar vinden, maar heeft je hond wel last van pijn of ongemak na de wandeling? Neem dan voor alle zekerheid contact op met de dierenarts. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder groot de kans is dat het voor een vervelende ontsteking zal zorgen.

grasaar-hond

Een ander gevaar voor je hond (en jezelf) zijn teken. Met name in de warmere maanden is de kans vrij groot dat je hond een teek oploopt. Op zoek naar goede middelen tegen teken? Bekijk dan ons blog help, een teek bij je hond