Veilige en gezonde groenten voor jouw hond
Groenten zijn een gezonde toevoeging op het dagelijkse menu van een hond. Zeker voor honden die alleen rauw vlees eten of brokken met weinig toegevoegde groenten. Ook is het voor veel honden een lekkere en vaak caloriearme traktatie en kun je bijvoorbeeld stukjes wortel of komkommer in een hondenpuzzel verstoppen. De meeste rauwe groenten zijn wat moeilijker verteerbaar voor een hond. Daarom kun je de meeste groenten het beste gekookt of gestoomd geven. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Bij sommige groenten maakt het niet uit of je ze rauw, gekookt of gestoomd geeft of zijn ze rauw zelfs lekkerder en gezonder dan gekookt. Het beste kun je de eerste keer dat je hond een bepaalde groente eet, een kleine hoeveelheid geven om te zien of hij er tegen kan. Benieuwd naar welke groenten een hond mag eten? Lees dan dit blog.
Let op! Heeft je hond een speciaal dieet, bijvoorbeeld voor zijn nieren, overleg dan altijd met de dierenarts welke groenten je hond mag.
Wortel
Veel honden zijn er dol op. Wortel kan rauw als lekkere kauwsnack gegeven worden, maar ook gekookt/gestoomd. Het mooie is dat wortels weinig calorieën bevatten en veel vitaminen zoals B, C en D. Uiteraard zijn wortels rijk aan betacaroteen. Veel honden houden van de zoete smaak van wortels.
Broccoli
Gekookt/gestoomd en met mate, een te grote hoeveelheid kan maag- en darmklachten veroorzaken. Broccoli is caloriearm en bevat veel vezels. Tevens bevat broccoli kalium, calcium en vitamine K.
Bloemkool
Gekookt/gestoomd en met mate, een te grote hoeveelheid kan maag- en darmklachten veroorzaken. Bloemkool bevat belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, K en B6 en is een vezelrijke groente.
Rode kool
Gekookt/gestoomd en met mate, een te grote hoeveelheid kan maag- en darmklachten veroorzaken. Rode kool bevat veel belangrijke voedingsstoffen: vezels, ijzer, kalium, calcium, vitamine K, C, B1, B2 en E.
Spruitjes
Gekookt/gestoomd en met mate i.v.m. kans op winderigheid, buikpijn en diarree. Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen: magnesium, natrium, kalium, calcium, eiwit, ijzer en vitamine A, B6, B12, C en D.
Knolselderij
Gekookt/gestoomd, anders is het veel te hard. Knolselderij is rijk aan kalium en vitamine B11 en C.
Witlof
Gekookt/gestoomd. Witlof bevat magnesium, kalium, vitamine B1 en B2.
Zoete aardappel
Gekookt geven. Zoete aardappel is een heel gezonde groente voor honden. Het bevat veel antioxidanten, vezels, ijzer, magnesium, kalium en vitamine A, B6 en C. De oranje zoete aardappel bevat bovendien veel betacaroteen.
Groene kool
Gekookt/gestoomd en met mate, een te grote hoeveelheid kan maag- en darmklachten veroorzaken. Tevens is een te grote hoeveelheid niet goed voor de schildklier. Koolsoorten zijn rijk aan antioxidanten en daarom is een beetje kool toevoegen aan het menu van je hond zeker geen slecht idee.
Komkommer
Veel honden zijn er dol op! Rauwe komkommer is erg lekker, gezond en verfrissend en ideaal als beloning voor honden met overgewicht bijvoorbeeld, maar kan ook gekookt/gestoomd gegeven worden. Ga het liefst wel voor biologische komkommer of schil hem eerst alvorens je het aan je hond geeft. Als het warm is in de zomer, kan het ook heel handig zijn om komkommer mee te nemen tijdens de wandeling. Het bevat veel vocht en als je het goed verpakt, blijft het een lekkere koele traktatie.
Courgette
Courgette wordt door veel honden erg lekker gevonden en het is nog gezond ook! Om het voor je hond makkelijker te maken om het te verteren, is het het beste om courgette eventjes kort te koken of te roerbakken in een beetje olijfolie (zonder kruiden). Courgette zit boordevol antioxidanten en vitamines en mineralen, zoals kalium, vitamine A, B1, B2, B6 en B12. Courgettes bevatten weinig calorieën en kunnen dus als een gezonde beloning worden gegeven aan honden die moeten afvallen of op gewicht moeten blijven.
Spinazie
Gekookt/gestoomd en met mate. Teveel spinazie is niet goed, omdat het bepaalde stoffen bevat die niet goed zijn voor je hond, bijvoorbeeld oxalaat. Echter, in spinazie zitten ook heel veel gezonde voedingsstoffen en daarom kan het zeker geen kwaad en is het zelfs gezond om af en toe je hond een kleine hoeveelheid spinazie te geven.
Bleekselderij
Bleekselderij kan een frisse adem bevorderen. Het mag rauw gegeven worden, maar dan wel in hapklare blokjes gesneden i.v.m. verstikkingsgevaar.
Sperziebonen
Sperziebonen moet je altijd gekookt/gestoomd geven, i.v.m. lectine, een stof die voor zowel mensen als honden giftig is. Deze groene bonen bevatten weinig calorieën en zijn daarom zeer geschikt voor honden met overgewicht. Sperziebonen vullen de maag goed, dus let op dat je niet een te grote hoeveelheid geeft, waardoor het eigen eten niet meer opgegeten wordt. Hoewel het een gezonde groente is, zitten er uiteraard niet alle voedingsstoffen in die je hond nodig heeft.
Tomaat
Veel mensen vragen zich af of een hond wel tomaat mag. Het antwoord is: Ja, een hond mag zeker tomaat en er zitten veel gezonde voedingsstoffen in, zoals kalium, vitamine K, vitamine C en veel vezels. Maar let op: alleen volledig rijpe tomaten en dus niet tomaten die nog deels groen zijn. Onrijpe tomaten zijn giftig. Geef altijd alleen de vrucht zelf, nooit het takje of de blaadjes. Als je hond dol is op tomaten, kun je hem dus gerust af en toe tomaat geven.
Pompoen
Pompoen is niet alleen voor mensen heel gezond, maar ook voor honden! Het is een vezelrijke, caloriearme groente met veel gezonde voedingsstoffen, zoals betacaroteen, ijzer, magnesium, kalium en vitamine A en C. Geef wel altijd gekookte of gestoomde pompoen.
Welke groenten mag een hond niet eten
Helaas zijn sommige groenten ook echt giftig voor honden. Van giftige groenten kunnen ze erge buikpijn, last van de darmen en diarree krijgen. Verder kunnen giftige groenten leiden tot nierfalen. Uiteraard hangt het er ook vanaf hoeveel van de “verboden” groente is opgegeten, wat het formaat van de hond is en van zijn gezondheid. Hieronder een lijstje met groenten die je maar beter niet aan je hond kunt geven.
- Ui
- Prei
- Champignons
- Bieslook
- Rauwe aardappel en aardappelschillen