Veilig en gezond fruit voor jouw hond
Net als voor mensen is het voor honden ook heel gezond om vers fruit te eten, omdat fruit veel antioxidanten bevatten. Helaas zijn niet alle fruitsoorten geschikt voor een hond, maar er blijven meer dan genoeg heerlijke fruitsoorten over om je trouwe viervoeter mee te verwennen. Gelukkig maar, want veel honden zijn dol op fruit! Ook kun je stukjes fruit gebruiken in een hondenpuzzel. Leuk voor de afwisseling en het is nog gezond ook. Verwijder wel altijd de pitten, want de meeste pitten zijn giftig voor honden. Welk fruit is veilig en lekker voor je hond?
Blauwe bessen
Je kunt je hond met een gerust hart blauwe bessen geven. Deze kleine vitaminebommetjes zijn namelijk ook erg gezond voor je trouwe viervoeter! Naast dat ze boordevol antioxidanten zitten, zitten er veel vezels in. Tevens bevatten ze veel vitamine C en zijn ze een bron van vitamine K. Ook bevatten ze mangaan, zink en calcium.
Aardbeien
Dit heerlijke zoete zomerfruit is een gezonde traktatie voor je hond. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zitten er niet veel suikers in aardbeien: slechts 5,1 gram per 100 gram. Een ideale snack als je een beetje op het gewicht van je hond moet letten! Aardbeien bevatten veel vezels, antioxidanten en o.a. vitamine C en mangaan en kalium.
Appel
Appels bevatten redelijk veel vezels (vooral in de schil) en er zitten diverse vitaminen en mineralen in. Zo bevatten appels antioxidanten, heel veel vitamine C en ook veel vitamine A. Geef je hond dus gerust een schijfje of stukje appel, hij zal er waarschijnlijk net zo van genieten als jij. Zorg er in ieder geval voor dat je het klokhuis en de pitten niet aan je hond geeft. Een klokhuis kan vast komen te zitten in de keel en pitten bevatten cyanide, een giftige stof die vrijkomt als ze worden doorgebeten. Het is wel uit onderzoek gebleken dat er heel veel pitten moeten worden gegeten alvorens een hond er ziek van wordt of zelfs overlijdt. Maar persoonlijk zie ik er het nut niet van in om een hond klokhuizen en pitten te laten eten en zou ik het altijd verwijderen.
Banaan
Bananen bevatten diverse gezonde voedingsstoffen voor je hond. Zo zit er veel kalium in bananen, maar ook vezels, ijzer, magnesium, calcium en vitamine B1, B2, B6, B12, C, D en E. Geef echter niet teveel banaan, aangezien je hond er te dik van kan worden. Ook kan teveel banaan zorgen voor diarree of juist voor het tegenovergestelde: obstipatie. Het spreekt voor zich dat een grote hond meer banaan mag hebben dan een kleine hond. De meeste honden zijn dol op banaan!
Peer
Peer is een gezonde vrucht voor honden. Zo bevatten ze veel vezels en daarnaast ook diverse andere voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, biotine en vitamine C en B6. Let wel op dat je hond niet teveel peer krijgt, aangezien er vrij veel suiker in zit. Vergeet niet het klokhuis en de pitten te verwijderen.
Watermeloen
Watermeloen is een heerlijk frisse vrucht, ideaal als je je maatje in de zomer lekker wilt verwennen. Watermeloen bevat naast veel water ook veel gezonde voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B6, B12, C en D. Daarnaast bevat watermeloen ook calcium, magnesium en ijzer. De schil kun je beter niet aan je hond geven, aangezien deze slecht te verteren is voor je hond. De pitjes van watermeloen zijn niet giftig, in tegenstelling tot de meeste andere pitten in fruit. Toch doe je er verstandig aan om niet alle pitten erin te laten zitten, omdat deze wat moeilijker te verteren zijn.
Mango
Mango is een veilige vrucht voor honden, mits je de schil en de pit verwijdert. De pit is echt heel erg giftig en kan bovendien vast komen te zitten in de darmen met alle gevolgen van dien. Mango’s zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine A, C, E en B6. Verder bevatten ze magnesium en calcium. Let wel op dat je niet al te veel mango geeft, want helaas zit er ook vrij veel suiker in.
Perzik
Perziken zijn erg gezond en lekker zoet. Ze bevatten veel vezels en ook zitten er diverse mineralen in, zoals kalium, calcium en ijzer. Verder bevatten ze o.a. vitamine A en E. Let wederom op de pit, deze is gevaarlijk. Naast dat perzikpitten giftig zijn, kunnen deze, net als mangopitten, vast komen te zitten in bijvoorbeeld de keel of darmen.
Cranberry / Veenbes
Cranberries, ook wel veenbessen genoemd, zijn heel gezond voor je viervoeter. Ze beschermen je hond tegen urinweginfecties. Ze kunnen zowel gekookt als rauw gegeven worden. Cranberries bevatten o.a. veel vitamine C en E, vitamine B6 en vitamine K. Verder bevatten ze o.a. ijzer, kalium, calcium, zink en magnesium. De smaak van cranberries is wel behoorlijk zuur en niet elke hond zal die smaak kunnen waarderen.
Papaja
Papaja is een zeer gezonde vrucht, mits je de schil en de zaden verwijdert. Deze zijn erg giftig! Papaja bevat erg veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, C, E en K, ijzer, natrium, kalium, calcium en foliumzuur. Veel honden zijn echt dol op papaja!
Welke soorten fruit zijn niet goed voor honden
Helaas zijn er ook een aantal fruitsoorten die niet goed zijn voor honden. Giftige fruitsoorten kunnen leiden tot maag-darmklachten, maar helaas ook tot nierfalen. Zoals al eerder te lezen was in dit blog, zijn de meeste pitten in fruit giftig. In dit blog lees je welk fruit kun je maar beter niet geven.
- Avocado. Alle delen van de avocado bevatten de giftige stof persine. Het eten van avocado’s kan leiden tot braken, diarree, moeite met ademhalen en zelfs de dood. Ook kan persine ervoor zorgen dat er een niet-infectueuze melkklierontsteking ontstaat, waardoor de melkproductie komt stil te liggen. Tevens kan het hoge vetgehalte in het vruchtvlees leiden tot alvleesklierontsteking. De pit (eigenlijk is het een zaad) is zeer gevaarlijk. Het eten hiervan kan een ernstige blokkade veroorzaken in het maagdarmkanaal en de darmwand beschadigen.
- Druiven. Het eten van druiven kan leiden tot nierfalen en zelfs tot de dood, net als krenten en rozijnen. Ook het eten van een kleine hoeveelheid kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt.
- Kersen. De pit, het steeltje en de blaadjes zijn zeer giftig. Een enkele kers is niet gevaarlijk, maar indien je hond er meerdere van heeft gegeten, houd dan je hond goed in de gaten en bel de dierenarts indien je hond symptomen van vergiftiging laat zien, zoals braken, verwijde pupillen, moeite met ademen.
,