Waarom is kauwen belangrijk voor je pup?

Net als volwassen honden, hebben pups ook de behoefte om te kauwen. Het kauwen heeft diverse functies. Die zullen we hieronder bespreken.

Natuurlijke kauwsnacks reinigen het puppygebit

Kauwen reinigt het gebit. Door je pup verschillende soorten kauwsnacks aan te bieden, worden al zijn tanden en kiezen gereinigd, want elke snack heeft een andere vorm en structuur. Een konijnenoor zowel met als zonder vacht, heeft uiteraard een heel andere vorm, structuur en hardheid dan runderkophuid. De verscheidenheid aan kauwsnacks zorgt er ook voor dat hij de juiste kauwtechnieken aanleert. Er wordt bij pups door sommige dierenartsen aangeraden om niet meerdere eiwitbronnen op 1 dag aan te bieden, omdat de darmen van een pup daar moeite mee kunnen hebben en dit kan leiden tot buikpijn en diarree.

Kauwen zorgt voor rust in het puppybrein

Door je pup te laten kauwen, wordt er endorfine aangemaakt in de hersenen. Endorfine heeft een kalmerend effect, wat ideaal is wanneer een hond (jong en oud) overprikkeld is geraakt of gestrest is. Een pup moet nog alles leren, zowel buiten als binnen. Zeker de eerste maanden dat je hem hebt, komt er nogal wat op hem af. Hij wordt blootgesteld aan allerlei situaties en dingen. Denk hierbij aan voorbijrijdende auto’s, scooters, fietsers, spelende/gillende kinderen, vuilniswagens die containers komen legen, andere honden en dieren, stilstaande objecten, etc. Je pup verwerkt deze indrukken tijdens de slaap, maar wat nou als je pup juist moeite heeft om in slaap te vallen na een wandeling vol met prikkels? Een (natuurlijke) kauwsnack, gevulde Kong, likmat of snuffelmat zal hem helpen te ontspannen, waardoor hij makkelijker in slaap valt.

Verder wordt bij het kauwen dopamine aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een geluksgevoel. En wat is er nou mooier dan je maatje tevreden en blij te zien?

De beste natuurlijke kauwsnacks voor pups

Wij hebben voor jou uitgezocht welke natuurlijke kauwsnacks geschikt zijn. Bekijk hieronder onze top 10 kauwsnacks voor je puppy.

Waar moet je op letten bij kauwsnacks voor je pup?

Allereerst is het belangrijk dat kauwsnacks niet te hard zijn, omdat hij nog zijn melkgebit heeft. Het volwassen gebit is er pas als hij  4 tot 7 maanden oud is. Ook is het belangrijk dat je niet al te grote kauwsnacks geeft, maar ook weer niet te klein. Geef dus een kauwsnack wat bij jouw formaat puppy past. Een puppy van een klein blijvend ras heeft waarschijnlijk erg veel moeite met een runderoor en dan is bijvoorbeeld een kippennek of kippenpoot geschikter. Daarmee bedoelen we de kippenpoten die speciaal voor honden bedoeld zijn. Gebraden/gekookte kippenpoten zijn gevaarlijk! Niet alleen voor je pup, maar ook voor volwassen honden. Verder is het belangrijk dat de snacks voor je puppy makkelijk te verteren zijn.

Verder moeten kauwsnacks niet te vet zijn en goed te verteren zijn. Te vette snacks, zoals varkensoren, kunnen buikpijn en diarree veroorzaken en natuurlijk willen we dat juist voorkomen.

Let goed op als je een kauwsnack geeft aan je pup

Hoewel al deze kauwsnacks geschikt zijn voor je puppy, is het toch erg belangrijk dat je hem in de gaten houdt tijdens het kauwen en gooi het laatste stukje eventueel weg. Een hond (zowel een pup als volwassen hond) kan zich hierin verslikken en er is kans op verstikking. Wanneer je het laatste stukje wilt weggooien, pak het dan niet zomaar af, maar ruil het om voor iets onweerstaanbaars, zoals bijvoorbeeld een stukje worst. Zo voorkom je dat je hond voernijd ontwikkelt.

Alternatief voor kauwsnacks

Naast alle heerlijke natuurlijke kauwsnacks, zijn er ook leuke speeltjes te koop die je pup kunnen voorzien in zijn behoefte om te kauwen. Klik hier om ons blog over puppyspeelgoed te lezen en te zien welke leuke speeltjes je pup uitdagen om erop te kauwen.