Wat is een likmat?

In dit blog leggen wij je uit wat de beste likmatten van 2024 voor je hond zijn, wat een likmat is en wat het nut ervan is. Tevens zetten wij wat handige en lekkere snacks op een rijtje, die je zou kunnen gebruiken op een likmat.

Een likmat is een siliconen mat waar je zacht voedsel op kunt smeren en wat je hond er dan af moet likken. De mat is voorzien van reliëf in diverse figuurtjes en zodoende is de hond dus langer bezig om het voedsel of lekkers eraf te likken dan van bijvoorbeeld een bord. Je kunt van alles op een likmat smeren, wees dus creatief en smeer de likmat in met bijvoorbeeld vers vlees, pindakaas voor honden, blikvoer, cottage cheese, Griekse yoghurt, leverworst, smeerkaas, (zalm)paté, geprakte banaan, etc. Je kunt op 1 mat natuurlijk verschillende dingen smeren. Dit maakt het afwisselend voor de hond en zo kun je ook zien waar de voorkeur van de hond naar uit gaat. Altijd handig om te weten, zeker als je de likmat gaat inzetten als afleiding wanneer de hond iets moet doen wat hij niet zo leuk vindt, zoals bijvoorbeeld douchen, oren druppelen, een bezoek aan de dierenarts, etc. Soms zijn deze zorgtaken nou eenmaal nodig en leveren ze veel stress op bij de hond, dus een beetje afleiding kan dan erg welkom zijn! Het is ook mogelijk om de likmat in te vriezen. De hond is dan nog langer bezig met om alles eraf te likken en in de zomer is het ook nog eens een verfrissende bezigheid.

De functie van likken

Honden vinden likken een fijne bezigheid en het heeft ook een functie. Door het likken worden stofjes aangemaakt, zoals dopamine en endorfine en deze zorgen ervoor dat de hond kalmeert en ontspant. Likken zorgt dus voor minder stress! Daarom is het een hele geschikte activiteit voor honden die bijvoorbeeld moeite hebben om tot rust te komen na een wandeling of een spannende situatie. Je zult niet alleen je hond, maar ook jezelf een groot plezier doen met een likmat, want wat is er nou fijner dan je hond te zien genieten en ontspannen bezig te zien? Blijf er wel altijd bij wanneer je hond met de likmat bezig is en let erop dat je hond er geen stukjes af bijt.

Wil jij ook graag de beste likmat kopen? Bekijk onze top 10 likmatten voor je hond

Wat leuk! Je hebt besloten om een likmat aan te schaffen voor je hond, daar zal je maatje je dankbaar voor zijn. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste likmatten! Hieronder zie je onze persoonlijke top 10 favoriete likmatten van 2024.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een likmat

Likmatten met en zonder zuignappen

Afhankelijk van waar en waarvoor je de likmat gaat gebruiken, zijn er likmatten met en zonder zuignapjes. Wil je de likmat gebruiken voor een douchebeurt, dan zouden wij een likmat met zuignappen adviseren. Je kunt de likmat dan aan de muur bevestigen op ooghoogte van de hond. Wanneer  je de likmat wilt geven op bijvoorbeeld een gladde tegelvloer, zorgen zuignappen ervoor dat de mat niet steeds wegglijdt.

Formaat van de likmat

Er zijn likmatten met verschillende afmetingen te koop. Een kleine hond zal vaak voldoende hebben aan een kleine likmat, terwijl een grote hond daar veel te snel mee klaar zal zijn. Let dus op de afmetingen van de likmat wanneer je er eentje besteld voor je trouwe viervoeter.

Vorm van de likmat

Je hebt likmatten in verschillende designs. Zo heb je de platte vierkante likmatten, platte likmatten in de vorm van bijv. een bloem, likmatten met opstaande randen, waardoor je dus een komvormige likmat hebt, etc. Ook zijn er likmatten met verschillende lagen, zoals de Lickin’Layers van Nina Ottosson. Deze likmat is tegelijkertijd een puzzel voor de hond en stimuleert de hond dus om strategisch te denken! Elke vorm likmat brengt zijn eigen kleinere of grotere uitdagingen met zich mee.

Ben jij ook nog geïnteresseerd in snuffelmatten? Bekijk dan onze top 10 leukste snuffelmatten!