Waarom snuffelen zo belangrijk is!

Allereerst wil ik graag even vertellen waarom ik dit onderwerp zo belangrijk en interessant vind.

Tot een paar jaar geleden was ik niet zo geduldig. Als ik ging wandelen met onze honden, vond ik het belangrijk dat we grote afstanden liepen. Gelukkig kennen onze honden veel vrijheid. Ze lopen alle dagen veel los lopen in losloopgebieden en krijgen dan alle tijd om rustig hun neus de kost te geven. Eenmaal aangelijnd, was mijn geduld sneller op. Eigenlijk vond ik dit helemaal niet zo eerlijk tegenover de honden en dus heb ik mezelf aangeleerd om geduld op te brengen en om onze honden de tijd te geven om in alle rust te snuffelen, ook wanneer ze aangelijnd zijn. Het resultaat: onze honden werden rustiger en meer in balans en ik daardoor ook, want het is toch prachtig om te zien hoe je hond zijn neus aan het werk zet en je af te vragen wat er allemaal aan informatie binnenkomt via de neus? Daarom leg ik graag uit waarom het belangrijk is dat een hond voldoende kan snuffelen.

Hoewel wij mensen veelal onze ogen en oren gebruiken om aan informatie te komen, werkt dat bij honden net even anders. Zij gebruiken met name hun neus om informatie te verzamelen. Nog regelmatig zie je dat mensen hun hond niet de tijd geven om rustig te snuffelen, wat kan leiden tot een onrustige, onzekere hond en zelfs tot probleemgedrag.

Maar hoe zit dat nou precies?

Om te beginnen: Een hond heeft tot wel 60x meer reukcellen dan een mens, kun je nagaan wat hij allemaal ruikt tijdens een wandeling! Afhankelijk van het ras, heeft een hond zo’n 125 tot 300 miljoen reukcellen, terwijl een mens er maar 5 miljoen heeft. Honden met een korte neus, zoals bijvoorbeeld de Franse bulldog en mopshond, ruiken een stuk minder goed dan honden met een lange neus.

Als je gaat wandelen, ruikt een hond ontzettend veel verschillende geuren; van mensen, andere honden en andere dieren. Geuren die voor hem erg belangrijk zijn. Als een hond weet wie er allemaal ook langs de route zijn gekomen, wordt de omgeving voor jouw trouwe viervoeter al een stuk voorspelbaarder. Jouw hond kan namelijk uit de urinegeur van een andere hond allerlei informatie halen: bijvoorbeeld wat de gemoedstoestand van de andere hond was, of de andere hond gezond of ziek was en of die ander een vriend of vijand van jouw hond is. Als je hond vervolgens die andere hond tegenkomt, weet hij dankzij deze informatie hoe hij het beste met hem of haar kan omgaan (kennismaken, negeren, ontwijken, etc.). Wil jouw hond de andere hond ontwijken of zie je dat je hond gespannen raakt, omdat hij de andere hond niet vertrouwt? Probeer hem dan niet te dwingen langs die andere hond te lopen, zeker niet als uitwijken tot de mogelijkheden behoort. Veel probleemgedrag, zoals uitvallen naar andere honden, ontstaat juist doordat honden in een situatie worden “gedwongen” door hun begeleider. Vaak onbedoeld natuurlijk, want de meeste mensen zitten er niet op te wachten dat hun hond luid blaffend en grommend een andere hond tegemoet treedt.

Snuffelen werkt heel ontspannend

Een hond die voldoende zijn neus kan gebruiken, zal rustiger zijn. Een snuffelwandeling maken voordat je van huis gaat, kan eraan bijdragen dat een hond minder moeite heeft om alleen thuis te blijven. Hij is immers meer ontspannen, terwijl tegelijkertijd alle indrukken moeten worden verwerkt. Dat vergroot de kans dat de hond zal gaan slapen.

Zelf maak ik alle dagen snuffelwandelingen, minimaal twee. Hierbij mogen de honden de route bepalen, helemaal in hun eigen tempo, al zal ik natuurlijk altijd de veiligheid in acht nemen. We steken uiteraard geen snelwegen over, omdat de hond die in zijn route heeft opgenomen 😉 Ook kijk ik altijd goed uit als de honden snuffelen op plekken met veel grasaren, omdat deze in de neus, ogen, oren, etc. kunnen komen en voor veel ellende kunnen zorgen.

Ik weet dat er mensen zijn die bang zijn dat hun hond dan de baas wordt. Honden zijn sociale dieren. Hij is van nature heel goed in staat om samen te werken. Honden zijn er niet op uit om de baas te worden. Hij wil juist heel graag samenwerken met jou als begeleider en met wederzijds respect en vertrouwen.

Voor elke hond van elk ras is het heel leuk en ontspannend om zelf regelmatig de route te mogen bepalen. Heb je een onzekere of angstige hond? Laat hem dan zeker de route bepalen, want dit draagt bij aan zijn zelfvertrouwen. Juist omdat hij zelf de controle heeft en zelf keuzes leert te maken. Een lange lijn van minimaal 3 meter (liever nog langer) is hierbij ideaal, omdat je hond op die manier ook de ruimte heeft om te snuffelen.

Een van de favoriete activiteiten van veel honden is natuurlijk snuffelen. Het is niet alleen een manier voor hen om de wereld te verkennen, maar ook om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te bevredigen.

Maar wist je dat niet alle populaire hondenspelletjes even veilig zijn? Sommige activiteiten, zoals het gooien van stokken, kunnen onverwachte risico’s met zich meebrengen voor je harige vriend. Wil je meer weten over waarom stokken gooien niet zonder risico is? We hebben een informatief artikel dat je hierover alles vertelt.

Lees ons artikel: “Waarom stokken gooien niet zonder risico is” en ontdek waarom het belangrijk is om alternatieve manieren te vinden om plezier te hebben met je hond. Veiligheid gaat boven alles, en we willen dat jij en je hond de best mogelijke ervaring hebben.