De voordelen van een Y-tuig ten opzichte van een halsband

Als hondeneigenaar wil je graag comfortabel en veilig met je hond kunnen wandelen. Voor je hond is het belangrijk dat een harnas prettig zit. Het Y-tuig is erg populair en dit is niet zonder reden!

Voor de verreweg meeste honden is een Y-tuig heel geschikt, omdat deze de nek ontlast. Een halsband kan zorgen voor o.a. schade aan de nekwervels, luchtpijp en het strottenhoofd. Dit kan worden veroorzaakt door correcties, maar ook doordat de hond plotseling achter bijvoorbeeld wild aan wil gaan. Als een hond schrikt, zal deze vaak proberen te vluchten, waardoor hij in de riem gaat hangen. In dit soort situaties krijgt de nek een behoorlijke klap te verduren als de hond een halsband draagt. Zeker bij puppy’s is de nek nog erg kwetsbaar en ook honden met aanleg voor hernia’s kunnen beter geen halsband dragen. Honden zijn goed in het verbergen van pijn. De kans is aanwezig dat je pas na heel lange tijd ontdekt dat je hond schade heeft opgelopen aan de nek.

Hoewel een tuig zeker medisch gezien de voorkeur heeft, zijn er honden die een tuig niet prettig vinden. Als jij een hond hebt die zich vreselijk voelt in een tuig, zorg dan voor een brede halsband, zodat de druk op nek zoveel mogelijk wordt verdeeld.

Honden trekken eerder aan de lijn als ze een halsband dragen

Een ander nadeel van halsbanden is dat honden eerder geneigd zijn aan de lijn te trekken. Veel honden vinden het gevoel van een halsband niet zo prettig en de hond gaat trekken om van dat gevoel af te komen. Het trekken maakt het nare gevoel alleen maar erger, met als gevolg dat de hond nog harder zijn best gaat doen om van dat gevoel af te komen en dus harder kan gaan trekken.

Wat is een Y-tuig?

Een Y-tuig heeft een Y-vormige band die verticaal over de borst loopt met twee banden die aan de bovenkant samenkomen. Er loopt van daaruit 1 band over de rug, welke voorzien is van een verstelbare buikband.

De voordelen van een goed zittend Y-tuig op een rijtje:

  • Comfortabel voor de hond: het Y-tuig is zo ontworpen dat het zo min mogelijk beperkingen veroorzaakt in de bewegingsvrijheid.
  • Het beperkt de druk op de nek: Een Y-tuig zorgt voor een goede drukverdeling over de borst en schouders, waardoor de nek ontlast wordt.
  • Controle over de hond: met een Y-tuig heb je op diervriendelijke wijze meer controle over je hond. Door de druk die over de schouders en borst verdeeld wordt, kun je de hond makkelijker sturen/begeleiden.
  • Geschikt voor vrijwel alle hondenrassen: Y-tuigen zijn er voor hele kleine maar ook voor hele grote honden.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een Y-tuig

Als je hebt besloten om een Y-tuig aan te schaffen, zorg er dan voor dat je er goed op let dat de buikband niet in de oksels zit. Er zijn gevoerde Y-tuigen en Y-tuigen zonder voering. Het spreekt voor zich dat een gevoerd tuig wat comfortabeler zit, echter is ook een Y-tuig zonder voering meestal een prima keuze. Veel Y-tuigen moeten over het hoofd. Sommige honden vinden dit wat eng. Oefen in dat geval rustig met je hond en maak bijvoorbeeld een koppeling met wat lekkers (koppie erdoor, snoepje erin). Laat de hond zelf naar het tuig toe komen, vrije wil is meestal de sleutel tot succes als je wilt dat je hond zijn angst overwint.

 

Bekijk ons overzicht van de beste Y-tuigen

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een Y-tuig    Y-tuig