Wat is een Y-tuig?

In dit artikel bespreken we welke Y-tuigen de beste keuzes van 2024 zijn, wat een Y-tuig is en wat het nut ervan is. Als hondeneigenaar weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk het is dat een tuigje veilig is, maar ook dat het comfortabel zit. De beste hondentuigen zijn y-tuigen. Dit type tuig dankt zijn aan de Y-vormige constructie. Het tuig is voorzien van een band die over de borst en schouders loopt, een band die over de rug loopt en een band die vanaf de rug om de buik van de hond loopt. Dit type tuig is al behoorlijk populair en wint ook steeds meer aan populariteit. Een Y-tuig is geschikt voor grote honden, maar ook voor de kleine hondjes is dit type tuig erg geschikt. Het tuig is ook ideaal om te combineren met een lange hondenriem van bijvoorbeeld 5 meter.

Enkele voordelen van een Y-tuig

Comfort en bewegingsvrijheid:

Bij een Y-tuig wordt de druk gelijkmatig over de borst verdeeld. Hierdoor ontstaat er minder belasting op de nek en rug in vergelijking met het gebruik van een halsband. Hierdoor wordt de kans op rug-en nekblessures vele malen kleiner. Tevens komt er geen druk op de luchtpijp als de hond toch een keer trekt.

Vermindert de kans op trekken aan de lijn:

Het Y-tuig is effectief bij het beperken van trekgedrag. De druk bij het trekken wordt gelijkmatig over het lichaam verdeeld, waardoor het minder aantrekkelijk is om te gaan trekken. Trekt jouw hond erg aan de lijn? Er bestaan ook speciale anti trek tuigen voor honden met een y-vormige constructie. Deze zijn voorzien van een extra ring op de borst waar je de lijn aan kunt bevestigen. Wel is een anti-trektuig geen vervanging van een goede training om je hond te leren netjes mee te wandelen. Het is bedoeld als tijdelijk hulpmiddel.

Het Y-tuig is een veilig hulpmiddel bij het wandelen met je hond:

Het Y-tuig zorgt voor een veilige bevestiging van de lijn op de rug van de hond, waardoor de kans op nekletsel wordt verminderd in vergelijking met halsbanden. Ook wanneer je je hond aangelijnd wilt begeleiden over bijvoorbeeld een hondenloopplank, is een Y-tuig een veilig hulpmiddel.

Wil jij graag het beste Y-tuig kopen?

Hieronder zie je een overzicht van de beste Y-tuigen voor jouw hond! De meeste Y-tuigen zijn in verschillende maten en/of kleuren verkrijgbaar. Klik op het tuig van jouw keuze om te zien of jouw maat/kleur verkrijgbaar is.

Hoe kies je het juiste Y-tuig

Maat:

Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest dat past bij de lichaamsbouw van je hond. Te strak kan ongemak veroorzaken. Te ruim kan ervoor zorgen dat je hond uit het tuig kan ontsnappen.  Meet de borstomvang van je hond en raadpleeg de maattabel van het tuig om de juiste maat te bepalen. Let erop dat de band die om de buik loopt, niet in de oksels van de hond snijdt, maar dat hij een paar centimeter van de oksels af zit.

Materiaal: 

Het beste Y-tuig is gemaakt van duurzaam en comfortabel materiaal. Je hebt tuigen van ademend nylon, maar ook tuigen die gevoerd zijn. Dit soort tuigen zitten erg prettig en zijn zeer geschikt voor dagelijks gebruik.

Verstelbaarheid: 

Kies voor een Y-tuig waarvan alle banden verstelbaar zijn, dus ook de banden die over de schouders lopen, zodat je het tuig kunt aanpassen aan de bouw van je hond. Dit is ook heel handig als je hond nog niet volgroeid is.

Een Y-tuig die niet over het hoofd hoeft:

Wil jouw hond het y-tuig niet over het hoofd? Speciaal voor die honden zijn er Y-tuigen die bij de schouderbanden los kunnen, zoals het Dog Copenhagen Comfort Walk Air tuig en het Always Prepared Pro K9 hondentuig.

Bevestigingspunt: 

Sommige Y-tuigen hebben twee ringen waar je de lijn aan vast kunt maken. Eentje zit dan op de rug en eentje op de borst. Deze laatste ring is handig voor als je hond de neiging heeft om aan de lijn te trekken. Op die manier kun je, naast dat je je hond op een positieve manier aan het trainen bent om netjes mee te lopen, toch de controle over je hond houden. Hoewel geen enkel anti-trek hulpmiddel heel erg prettig is voor de hond, is een bevestiging van de lijn op de borstkas van de hond toch het meest diervriendelijk.

Een Y-tuig voor je puppy

Een y-tuig is ook ideaal voor puppy’s, juist omdat hij hier vrij in kan bewegen. Het ontziet de nek en de druk wordt gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Dit verkleint de kans op blessures. Wil jij een y-tuig voor je puppy aanschaffen? Let er dan op dat het een lichtgewicht en soepel tuigje is. Dit vergemakkelijkt het wennen aan een y-tuigje. Het Filo Anti Trek Hondentuig is bijvoorbeeld zo’n licht en soepel tuigje. Het zit erg comfortabel. Bovendien wordt deze geleverd met bijpassende riem!