Wat is een Y-tuig 

In dit artikel bespreken we welke Y-tuigen de beste keuzes van 2023 zijn, wat een Y-tuig is en wat het nut ervan is. Als hondeneigenaar weet je waarschijnlijk wel hoe belangrijk het is dat een tuigje veilig is, maar ook dat het comfortabel zit. Het Y-tuig is een type harnas dat zijn naam dankt aan de Y-vormige constructie. Het tuig is voorzien van een band die over de borst en schouders loopt, een band die over de rug loopt en een band die vanaf de rug om de buik van de hond loopt. Dit type tuig is al behoorlijk populair en wint ook steeds meer aan populariteit. Een Y-tuig is ook ideaal om te combineren met een lange hondenriem van bijvoorbeeld 5 meter.

Enkele voordelen van een Y-tuig

Comfort en bewegingsvrijheid:

Bij een Y-tuig wordt de druk gelijkmatig over de borst verdeeld. Hierdoor ontstaat er minder belasting op de nek en rug in vergelijking met het gebruik van een halsband. Hierdoor wordt de kans op rug-en nekblessures vele malen kleiner. Tevens komt er geen druk op de luchtpijp als de hond toch een keer trekt.

Verminderde kans op trekken aan de lijn:

Het Y-tuig is effectief bij het beperken van trekgedrag. De druk bij het trekken wordt gelijkmatig over het lichaam verdeeld, waardoor het minder aantrekkelijk is om te gaan trekken.

Het Y-tuig is een veilig hulpmiddel bij het wandelen met je hond:

Het Y-tuig zorgt voor een veilige bevestiging van de lijn op de rug van de hond, waardoor de kans op nekletsel wordt verminderd in vergelijking met halsbanden. Ook wanneer je je hond aangelijnd wilt begeleiden over bijvoorbeeld een hondenloopplank, is een Y-tuig een veilig hulpmiddel.

 

Wil jij graag het beste Y-tuig kopen?

Hieronder zie je een overzicht van de beste Y-tuigen voor jouw hond! *

 

Hoe kies je het juiste Y-tuig

Maat:

Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest dat past bij de lichaamsbouw van je hond. Te strak kan ongemak veroorzaken. Te ruim kan ervoor zorgen dat je hond uit het tuig kan ontsnappen.  Meet de borstomvang van je hond en raadpleeg de maattabel van het tuig om de juiste maat te bepalen. Let erop dat de band die om de buik loopt, niet in de oksels van die hond snijdt, maar  een paar centimeter van de oksels af zit.

Materiaal: 

Het beste kies je een Y-tuig van duurzaam en comfortabel materiaal. Je hebt tuigen van ademend nylon, maar ook tuigen die gevoerd zijn. Dit soort tuigen zitten erg prettig en zijn zeer geschikt voor dagelijks gebruik.

Verstelbaarheid: 

Kies voor een Y-tuig waarvan alle banden verstelbaar zijn, dus ook de banden die over de schouders lopen, zodat je het tuig kunt aanpassen aan de bouw van je hond. Dit is ook heel handig als je hond nog niet volgroeid is.

Bevestigingspunt: 

Sommige Y-tuigen hebben twee ringen waar je de lijn aan vast kunt maken. Eentje zit dan op de rug en eentje op de borst. Deze laatste ring is handig voor als je hond de neiging heeft om aan de lijn te trekken. Op die manier kun je, naast dat je je hond op een positieve manier aan het trainen bent om netjes mee te lopen, toch de controle over je hond houden. Hoewel geen enkel anti-trek hulpmiddel heel erg prettig is voor de hond, is een bevestiging van de lijn op de borstkas van de hond toch het meest diervriendelijk.

* De meeste Y-tuigen zijn in verschillende maten en/of kleuren verkrijgbaar. Klik op het tuig van jouw keuze om te zien of jouw maat/kleur verkrijgbaar is.