Het nut van een lange hondenlijn van 5 meter

In dit artikel bespreken we welke hondenriemen van 5 meter de beste keuzes van 2024 zijn en waarom een 5 meter hondenlijn handig is om te hebben. Het gebruik van een lange hondenriem wordt steeds populairder. Dit is niet zonder reden. Hieronder zullen we enkele voordelen benoemen van het gebruik van een lange riem.

Een lange hondenriem draagt bij aan minder spanning

Onderzoek heeft uitgewezen dat een korte hondenriem vaak voor meer spanning/stress zorgt bij de hond en indirect ook bij de eigenaar, mede doordat een hond aan een korte lijn eerder de neiging heeft om te trekken, wat tot frustratie van de eigenaar kan leiden. Ook het idee dat een hond altijd naast je moet lopen, omdat je de hond dan goed onder controle hebt, zorgt bij menig hond voor spanning of stress. Stel je maar eens voor: je bent een hond en overal is interessante informatie beschikbaar wat voor jou belangrijk is om te weten. Hoe meer informatie je hebt over andere voorbijgangers hoe veiliger jij je kunt voelen. Als je aan een korte riem van 1 of 1,5 meter wordt uitgelaten, heb je weinig mogelijkheden om rustig en ontspannen te snuffelen. Hierdoor loop jij een (groot) deel van de informatie mis die je nodig hebt. Bovendien is het zo dat hoe minder spanning op de lijn staat, hoe minder gespannen een hond is. Dit geldt voor vrijwel elke hond. De ene hond zal wel minder spanning ervaren als de lijn strak staat, dan de andere, maar in de regel zie je dat honden aan een strakke lijn meer spanning in het lijf hebben. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in uitvallen naar andere honden of mensen, auto’s, etc.

Een lange lijn als hulpmiddel bij interacties met andere honden

Hoewel honden sociale dieren zijn, hebben veel honden (net als mensen) wel hun voorkeuren met wie ze in contact willen komen en met wie liever niet. Door honden aan een lange lijn kennis te laten maken met elkaar, hebben ze de mogelijkheid om met een boog om de andere hond heen te lopen bij de begroeting (dit wordt curven genoemd) of om de andere hond te ontwijken. Heb je je hond aan een korte lijn, dan is die mogelijkheid er niet en dus zal je eerder een gespannen houding zien bij je hond. Hij wordt immers beperkt in zijn bewegingsvrijheid.

Een lange lijn vermindert de kans op trekken

Veel honden die trekken, doen dat omdat ze gespannen/gestrest zijn. Vaak zie je deze honden hijgen, ze proberen hun omgeving continu te scannen op mogelijk gevaar of lijken maar 1 ding belangrijk te vinden en dat is zo snel mogelijk van a naar b te lopen, zonder om zich heen te kijken. Vaak met een gefrustreerd en uitgeput baasje achter zich aan (wat begrijpelijk is, want het is enorm vermoeiend). Toch kun je er wat aan doen. En hoewel positief trainen uiteraard erg belangrijk is, stimuleert een lange lijn natuurlijk gedrag. Natuurlijk gedrag is snuffelen, de omgeving onderzoeken en daar uitgebreid de tijd voor nemen. Is jouw hond snel gespannen? Kijk dan eens of het helpt om een langere lijn te gebruiken. Uiteraard wel oefenen in een omgeving waar dit veilig kan.

Wil jij graag de beste hondenriem van 5 meter kopen?

Hieronder zie je een overzicht van de beste lange hondenriemen van 5 meter!*

Een 5 meter riem als puppyriem

Heb jij een puppy, dan kan wandelen met een lange lijn van 5 meter een hele fijne manier zijn om hem meer ruimte te geven om alles te ontdekken en om met hem te oefenen met het commando ‘hier’. Gebruik bij een pup het liefst wel een lichtgewicht riem, zoals bijvoorbeeld de antislip riem met handvat 14 mm van Dogogo of de Miqdi BioThane hondenriem van 9 mm breed.

Wanneer beter geen lange hondenriem van 5 meter

In sommige situaties, zoals bijvoorbeeld een drukke binnenstad of in het openbaar vervoer, is een lange lijn niet handig en kun je beter voor een korte lijn gaan. Een korte lijn is dus niet per definitie een slecht idee. Wel is het goed om te kijken wanneer een korte riem echt nodig is en wanneer je je hond meer vrijheid kunt geven om zich prettiger en relaxter te voelen.

 

Heb je liever een hondenriem van 3 meter, klik dan hier

Voor een hondenriem van 10 meter, klik hier

*De meeste riemen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Klik op ‘meer info’ om te zien in welke kleuren de riem van jouw keuze verkrijgbaar is!