Het gevaar van stokken gooien

Hoewel veel mensen en honden het een erg leuke bezigheid vinden om met stokken te spelen, is dit helaas niet zonder gevaar. Ik wil dit onderwerp graag onder de aandacht brengen, omdat ik meerdere honden gewond heb zien raken en een van de honden (slechts 3 jaar oud) is helaas aan de gevolgen overleden, ondanks zeer adequaat handelen door zowel het vrouwtje van de hond als de dierenartsen. Een heel erg triest verhaal, waar ik verder niet te diep op in ga. Ik zie het echter wel als mijn plicht om anderen hiervoor te waarschuwen, omdat ik het niemand toewens om dit mee te maken en zeker de hond in kwestie niet.

Wat kan er misgaan?

Een hond ziet het gevaar niet en rent dus vol enthousiasme achter een stok aan. Wanneer de stok zo terechtkomt dat deze uit de grond omhoog steekt, kan een hond zich er met volle vaart op spietsen en zich lelijk verwonden met alle gevolgen van dien. Afhankelijk van hoe de stok precies terechtkomt en hoeveel vaart een hond erin heeft, kan deze verwondingen in de bek of zelfs in de slokdarm veroorzaken. Het spreekt voor zich dat beide verwondingen erg pijnlijk zijn, maar daarnaast is het ook nog eens levensgevaarlijk, zeker als de stok de slokdarm doorboort!

Veiligere alternatieven en net zoveel plezier voor je hond!

Gelukkig zijn ook fabrikanten van hondenspeelgoed zich bewust van de gevaren van stokken. Zodoende zijn er veilige alternatieven op de markt. In de categorie buitenspelen vind je meerdere van deze veilige stokken. Een reden voor veel eigenaren om met stokken te gooien is dat een hond lekker zijn energie kwijt kan. Je hoeft geen bal mee te nemen en erop te letten dat je hond deze steeds weer meeneemt. Toch zijn er veel andere manieren die ervoor zorgen dat een hond zijn energie kwijt kan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hondenpuzzels. Een groot plezier voor de eigen hond en een stuk veiliger dan stokken gooien.