Waarom je hond mentaal uitdagen

In dit artikel bespreken we het nut van hersenwerk en welke hondenpuzzels de beste en leukste keuzes van 2024 zijn! Je hebt ze vast weleens gezien: puzzels voor honden. Hondenpuzzels, ook wel intelligentiespellen genoemd, zijn een vorm van hersenwerk waarbij de focus ligt op het vinden van lekkere beloningen. De brokjes, snoepjes of stukjes fruit en/of groente verstop je bijvoorbeeld onder blokjes en schuifjes of in een laatje met een trekkoortje. De hond moet zelf uitvogelen hoe hij aan de beloning kan komen. Honden zijn hele intelligente dieren die graag willen samenwerken. Het samen oplossen van een moeilijke puzzel geeft zowel jou als je trouwe viervoeter voldoening en de samenwerking draagt bij aan een goede band met je hond! Honden hebben naast fysieke uitdaging ook mentale uitdaging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Sommige honden vertonen hyperactief gedrag. Zij staan de hele dag aan en hebben heel veel moeite om tot rust te komen. En dat terwijl ze toch echt meer dan genoeg beweging en bijvoorbeeld ook nog een of meer leuke trainingen hebben gehad. De kans is aanwezig dat juist doordat ze zoveel beweging en trainingen hebben gehad, de stressemmer is overgelopen. Juist het langzaam afbouwen van de hoeveelheid beweging en meer hersenwerk laten doen, kan zorgen voor een hond die beter zijn rust kan pakken! Naast dat de meeste honden er heel veel plezier aan beleven om naar beloningen te zoeken, zijn er een hoop andere voordelen. Meer daarover lees je in ons blog over hersenwerk.

De beste en leukste hondenpuzzel kopen?

Zie hieronder een overzicht van de beste en allerleukste hondenpuzzels van 2024!

Tips voor het gebruik van hondenpuzzels

Gaat jouw hond voor het eerst een puzzel oplossen, begin met een makkelijke puzzel

Ga je voor de eerste keer je hond laten kennismaken met een puzzel? Begin dan niet direct met een moeilijke puzzel. Een te moeilijke puzzel kan leiden tot frustratie en/of demotivatie bij je hond. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het moet uiteraard een plezier zijn voor je hond! Is een puzzel te makkelijk, dan kun je een niveau hoger gaan. Vindt jouw hond een puzzel niet leuk of interessant of heeft hij er gewoon geen zin in? Probeer hem dan niet te pushen om ermee aan de slag te gaan. Je kunt het op een ander moment opnieuw aanbieden, eventueel met een beloning die hij nog lekkerder vindt. Elke hond is anders, dus er zijn ook honden die gewoon niet gemotiveerd zijn. Ga dan eens kijken voor een snuffelmat  of voor een likmat. Misschien past dat beter bij jouw hond!

Let op: het is belangrijk dat een puzzel niet weg kan glijden tijdens het gebruik. Dit kan namelijk erg frustrerend zijn voor je hond.

Wanneer is jouw hond toe aan het Woefnasium?

Wanneer jouw hond puzzels van niveau 1 en 2 goed onder de knie heeft, is jouw hond toe aan het Woefnasium 😉 Dat wil zeggen dat je hem puzzels kunt aanbieden van niveau 3 en uiteindelijk niveau 4. Een puzzel die heel geschikt is voor deze slimme honden, is bijvoorbeeld de Pyramide van My Intelligent Pets. Dit spel kun je in diverse niveaus aanbieden: niveau 1 t/m 4. Je kunt eenvoudig onderdelen weglaten of juist toevoegen om zo de moeilijkheidsgraad te bepalen. Ook Nina Ottosson heeft puzzels die je zelf kunt aanpassen aan het niveau van je hond, zoals de Dog Worker en de Dog Twister. 

Lost jouw hond elke puzzel razendsnel op en zoek jij echt een moeilijke hondenpuzzel? Dan raden wij Agent 008 van My intelligent Pets aan. Dit is een puzzel die er makkelijk uitziet op het eerste oog, maar schijn bedriegt! Deze puzzel is echt bedoeld voor de meest gevorderde puzzelaars onder de honden. Als het jouw hond lukt om deze puzzel op te lossen, kun je wel stellen dat hij/zij de Einstein onder de honden is!

Houd altijd toezicht

Hondenpuzzels zijn niet onverwoestbaar en het is dus ook niet verstandig om je hond ermee alleen te laten. Hondenpuzzels zijn bedoeld om samen met je hond te doen. Bovendien is het ook erg leuk om toe te kijken hoe je hond bezig is met een mentale uitdaging. Zo nodig kun je hem ook nog helpen bij het oplossen van de puzzel. Pas als je zeker weet dat je hond rustig een puzzel kan oplossen, zonder dat hij zichzelf in gevaar brengt (denk aan kleine onderdelen die een hond kan inslikken), kun je hem eventueel met een puzzel alleen laten.

Afwisseling

Honden hebben net als mensen behoefte aan afwisseling. Elke dag hetzelfde gaat vervelen en wordt te makkelijk. Daarom is het verstandig om meerdere puzzels in huis te hebben, zodat je niet elke dag dezelfde puzzel aanbiedt.

Onze persoonlijke favoriete hondenpuzzel

Hoewel het uiteraard per hond verschilt wat hij of zij leuk vindt en ook hoe groot de uitdaging moet zijn, kunnen we wel vertellen welke hondenpuzzel bij ons testpanel favoriet is. Van de duurdere puzzels komt de Pyramide van My Intelligent Pets als favoriet naar voren! Zodra we die erbij pakken, worden ze wild van enthousiasme. We vinden hem zelf ook erg leuk en de verschillende opties maken het een puzzel die veel afwisseling biedt. Hoewel de fabrikant vermeldt dat het een puzzel voor middelgrote en grote honden is, beleeft onze teckel Zosia er ook erg veel plezier aan en zijn wij het dus niet helemaal eens met de fabrikant. De puzzels van My Intelligent Pets zijn allemaal van hout. Deze kun je schoonmaken met een vochtige doek, dus niet helemaal onderdompelen in water.

Als we kijken naar de puzzels die wat betaalbaarder zijn, dan komt bij ons de Dog Worker Composiet van Nina Ottosson naar voren. Zonder draaischijf vinden wij het een niveau 2 puzzel, maar met de draaischijf is de puzzel direct een stuk moeilijker en dus voor de meer gevorderde puzzelaars onder de honden. Het duurde een aantal dagen, maar uiteindelijk is het onze stabij Jelle gelukt om deze puzzel onder de knie te krijgen.

De Challenge Slider is een hele geschikte puzzel voor honden die puzzels van niveau 2 goed onder de knie hebben, maar nog niet direct toe zijn aan een veel grotere uitdaging. De Challenge Slider vinden wij het zelf erg handig in gebruik, omdat de puzzel voorzien is van een lade, zodat je de puzzel snel en makkelijk kunt vullen en schoonmaken.

nina ottosson challenge slider  my intelligent pets pyramide hondenpuzzel

Tot slot

Hondenpuzzels zijn niet alleen een ontzettend leuke manier om je hond mentaal uit te dagen, maar ook om samen met je hond plezier te hebben en een sterke band op te bouwen. Door je hond dagelijks deze puzzels aan te bieden, kun je verveling tegen gaan, het stressniveau verlagen, maar ook je hond helpen om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen, zoals oplossingsgericht denken en de concentratie verhogen. Hondenpuzzels zijn ook ideaal wanneer je je hond een beetje afleiding wilt bieden als ze loops is en buiten niet lekker los kan rennen en spelen. Dus… waar wacht je nog op? Bestel vandaag nog een hondenpuzzel en kijk hoeveel plezier jij en je maatje eraan beleven!