Waarom je hond mentaal uitdagen

Je hebt ze vast weleens gezien: puzzels voor honden. Hondenpuzzels zijn een vorm van hersenwerk waarbij de focus ligt op het vinden van lekkere beloningen. De brokjes, snoepjes of stukjes fruit en/of groente verstop je bijvoorbeeld onder blokjes en schuifjes of in een laatje met een trekkoortje. De hond moet zelf uitvogelen hoe hij aan de beloning kan komen. Honden zijn hele intelligente dieren die graag willen samenwerken. Het samen oplossen van een moeilijke puzzel geeft zowel jou als je trouwe viervoeter voldoening. Honden hebben naast fysieke uitdaging ook mentale uitdaging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Sterker nog: sommige honden vertonen hyperactief gedrag. Zij staan continu de hele dag aan en hebben heel veel moeite tot rust te komen. En dat terwijl ze toch echt meer dan genoeg beweging en bijvoorbeeld ook nog een of meer leuke trainingen hebben gehad. De kans is aanwezig dat juist doordat ze zoveel beweging en trainingen hebben gehad, de stressemmer is overgelopen. Juist het langzaam afbouwen van de hoeveelheid beweging en meer hersenwerk laten doen, kan zorgen voor een hond die beter zijn rust kan pakken! Naast dat de meeste honden er heel veel plezier aan beleven om naar beloningen te zoeken, zijn er een hoop andere voordelen. Meer daarover lees je in ons blog over hersenwerk.

De beste en leukste hondenpuzzel kopen?

Zie hieronder een overzicht van de beste en allerleukste hondenpuzzels!

Tips voor het gebruik van hondenpuzzels

Begin met een makkelijke puzzel

Ga je voor de eerste keer je hond laten kennismaken met een puzzel? Begin dan niet direct met een moeilijke puzzel. Een te moeilijke puzzel kan leiden tot frustratie en/of demotivatie bij je hond. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het moet natuurlijk een plezier zijn voor je hond! Is een puzzel te makkelijk, dan kun je een niveau hoger gaan. Vindt jouw hond een puzzel niet leuk of interessant of heeft hij er gewoon geen zin in? Dwing hem dan niet om ermee aan de slag te gaan. Je kunt het op een ander moment opnieuw aanbieden, eventueel met een beloning die hij nog lekkerder vindt. Elke hond is anders, dus er zijn ook honden die niet gemotiveerd zijn. Ga dan eens kijken voor een snuffelmat of likmat. Misschien past dat beter bij jouw hond!

Houd altijd toezicht

Hondenpuzzels zijn niet onverwoestbaar en het is dus ook niet verstandig om je hond ermee alleen te laten. Zeker in het begin is het beter om erbij te blijven. Bovendien is het ook erg leuk om toe te kijken hoe je hond bezig is met een mentale uitdaging. Zo nodig kun je hem ook nog helpen bij het oplossen van de puzzel. Pas als je zeker weet dat je hond rustig een puzzel kan oplossen, zonder dat hij zichzelf in gevaar brengt (denk aan kleine onderdelen die een hond kan inslikken), kun je hem eventueel met een puzzel alleen laten.

Afwisseling

Honden hebben net als mensen behoefte aan afwisseling. Elke dag hetzelfde gaat vervelen en wordt te makkelijk. Daarom is het verstandig om meerdere puzzels in huis te hebben, zodat je niet elke dag dezelfde puzzel aanbiedt.

Conclusie

Hondenpuzzels zijn niet alleen een ontzettend leuke manier om je hond mentaal uit te dagen, maar ook om samen met je hond plezier te hebben en een sterke band op te bouwen. Door je hond dagelijks deze puzzels aan te bieden, kun je verveling tegen gaan, het stressniveau verlagen, maar ook je hond helpen om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen, zoals oplossingsgericht denken en de concentratie verhogen. Dus… waar wacht je nog op? Bestel vandaag nog een hondenpuzzel en kijk hoeveel plezier jij en je maatje eraan beleven!