Waarom hersenwerk zo belangrijk is

Je hoort er de laatste jaren steeds meer over: hersenwerk. Er wordt nog weleens gedacht dat als een hond genoeg fysieke uitdaging krijgt en een knuffel op z’n tijd, dat een hond dan wel gelukkig is en voldaan. Nu zal ik zeker niet zeggen dat die honden ongelukkig zijn, maar je hond ook mentale uitdaging bieden heeft vele voordelen, zowel voor je hond als voor jezelf. Aangezien honden van nature intelligente dieren zijn en ze hun neus veel gebruiken, is hersenwerk net zo belangrijk als beweging. En wist je dat 10 minuten hersenwerk gelijk staat aan zo’n 45 minuten (stevig) wandelen?

Wat is hersenwerk precies?

Eigenlijk is het heel simpel: je hond moet zijn neus (dus ook zijn brein) gebruiken om aan eten of een speeltje te komen. Je kunt natuurlijk snoepjes, brokjes of speelgoed verstoppen in huis, waarna de hond zijn neus gaat inzetten om het te vinden en creatief zal worden om het te pakken te krijgen, maar ook heel leuk en uitdagend zijn de vele hondenpuzzels en intelligentiespellen die er te koop zijn. Er zijn verschillende niveaus, dus voor elke hond is er de juiste moeilijkheidsgraad. Het leuke van hondenpuzzels en intelligentiespellen is dat je het samen doet met je hond. Hersenwerk is echt teamwork en dat versterkt de band met je hond! Wie wil dat nou niet?

Door je hond puzzels aan te bieden die hij mag gaan oplossen, vergroot je het zelfvertrouwen van je hond, omdat hij leert keuzes te maken en dit hem (als hij het goed doet) iets lekkers of leuks oplevert. Ga je voor het eerst met je hond puzzels doen, begin dan altijd met een makkelijke puzzel. Het aanbieden van te moeilijke puzzels kan ervoor zorgen dat hij gefrustreerd en gedemotiveerd raakt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hersenwerk moet leuk zijn. Vindt een hond de aangeboden puzzel toch iets te moeilijk? Dat is niet erg, maar help hem dan. Juist die samenwerking om een puzzel op te lossen, zorgt ervoor dat de band met je hond versterkt wordt, omdat hij weet dat hij op jou kan rekenen, wanneer hij iets moeilijk vindt.

Hersenwerk heeft veel voordelen:

Het is een leuke bezigheid

Honden kunnen zich net als mensen vervelen. De kans op verveling neemt toe wanneer een hond mentaal niet wordt uitgedaagd. Ook bij honden die fysiek niet in staat zijn om veel te bewegen, ligt verveling op de loer. Verveling kan leiden tot bijvoorbeeld sloopgedrag of overmatig blaffen.

Het verbetert de cognitieve vaardigheden

Je hond leert creatief te zijn in het bedenken van oplossingen. Je stimuleert dus het probleemoplossend vermogen. Dit draagt bij aan meer zelfvertrouwen.

Het biedt afleiding in tijden van spanning

Hersenwerk kan helpen om de focus op iets anders te leggen dan op datgene waar hij gestrest van raakt, denk hierbij aan bijvoorbeeld angst of nervositeit door vuurwerk, stress na een dierenarts bezoek of stress na een wandeling met (te) veel prikkels. Het doen van een leuke hondenpuzzel kan bijdragen aan het verlagen van het stressniveau.

Het versterkt de band met je hond

Door samen met je hond puzzels op te lossen, werk je aan een nog betere band. Bovendien geeft het een gevoel van voldoening aan beide partijen. Je bent tenslotte samen aan het werk geweest om dat snoepje of brokje te vinden.

Andere manieren om je hond te laten ontspannen

Naast hondenpuzzels heb je ook nog snuffelmatten om brokjes in te verstoppen. Of wat dacht je van een likmat? Ideaal om je hond tot rust te brengen en afleiding te bieden in (mogelijk) stressvolle situaties, zoals tijdens een dierenartsbezoek of tijdens de vuurwerkperiode. Je kunt de likmat insmeren met wat paté, pindakaas, worst of iets anders lekkers. Het oplikken van dit lekkers zal de hond een ontspannen gevoel geven.

Op onze website vind je een overzicht van tal van leuke puzzels, zowel moeilijke als makkelijke. Ook vind je er een overzicht van diverse likmatten. Klik op de link bij het product en je komt automatisch op de website waar je de actuele prijs ziet en je het kunt bestellen.