Waarom een hondenfietsmand?

Wat zijn volgens ons de beste hondenfietsmanden van 2024, wat zijn de voordelen van een fietsmand voor je hond en waar moet je op letten bij de aanschaf? Dat zijn vragen waarop je in dit blog antwoord gaat krijgen. Verder geven we je graag wat tips voor als je de eerste keer met je hond wilt gaan fietsen.

Veel hondeneigenaren vinden het heerlijk om hun trouwe maatje zoveel mogelijk mee te nemen. Samen genieten van de natuur, een terrasje pakken en gezellig op visite gaan, zijn slechts enkele voorbeelden van uitstapjes die je vaak prima op de fiets kunt doen. Hoe fijn is het dan als je hond gezellig mee kan en niet alleen thuis hoeft te blijven? Naast dat het gezellig is om met je hond op pad te gaan, zit je altijd aan een tijd gebonden als je hem thuis laat. Bovendien zijn honden graag bij hun mensen, dus als het even kan, gaan ze dolgraag met je mee!

Veel honden vinden het leuk om naast de fiets te rennen. Ook dan is een hondenfietsmand ideaal, zeker als je een niet al te grote hond hebt. Wordt je hondje moe of te warm? Met een hondenfietsmand bied je hem een comfortabele en veilige plek om uit te rusten.

De voordelen van een fietsmand voor honden op een rijtje

Er zijn verschillende soorten fietsmanden voor honden te koop. Zowel fietsmanden voor aan het stuur, als fietsmanden voor op de bagagedrager hebben voordelen en nadelen. Welke voor- en nadelen dit zijn, zullen we hieronder opnoemen.

Voordelen en nadelen van een hondenfietsmand aan je stuur

 • Je kunt makkelijk contact maken met je hond. Dit is niet alleen gezellig, maar ook handig als je hond nog moet wennen.
 • Je hond heeft overzicht en ziet waar hij heen gaat.
 • Je hond kan op een comfortabele manier overal mee naartoe, want een hondenfietsmand is meestal voorzien van een zacht kussentje.
 • Een fietsmand voorop heeft als nadeel dat een hond er misselijk in kan worden als hij gevoelig is voor wagenziekte. Voorop beweegt het nu eenmaal meer dan achterop.
 • Een ander nadeel van een hondenfietsmand aan het stuur is dat er meer gewicht aan je stuur hangt. Soms is dit even wennen met sturen.
 • Een hondenfietsmand aan het stuur is eigenlijk vooral geschikt voor kleinere hondjes van rond de 5 kg. Bij meer gewicht aan het stuur wordt je fiets minder wendbaar.
 • Voorop zit een hond meer in de wind dan achterop. Zeker in de koudere maanden kan dit een nadeel zijn.

Voordelen en nadelen van een hondenfietsmand op de bagagedrager

 • Een fietsmand achterop de fiets kan meer gewicht aan, omdat een bagagedrager sterker is dan een stuur.
 • Als je hond beweeglijk is tijdens het fietsen, heb je er achterop minder hinder van, omdat het stabieler is.
 • De wendbaarheid van je fiets wordt niet beïnvloed als je het gewicht achterop hebt.
 • Een hond die gevoelig is voor wagenziekte kan er baat bij hebben om achterop de fiets vervoerd te worden, omdat het achterop minder beweegt.
 • Met een zacht kussentje in de fietsmand kan je hond heerlijk comfortabel mee.
 • Sommige honden worden er rustiger van als ze niet al te ver voor zich uit kunnen kijken. Dit scheelt prikkels.
 • Een hond zit achterop de fiets meer uit de wind dan voorop.
 • Een nadeel van een fietsmand achterop is dat je niet makkelijk oogcontact kunt maken met je hond.
 • Het is misschien iets minder gezellig als je je hond niet kunt zien.
 • Je kunt niet zien wat je hond doet als hij achterop zit. Dit kan zeker in het begin, als hij nog moet wennen, een nadeel zijn.

De beste hondenfietsmanden 

Speciaal voor jou hebben we uitgezocht welke fietsmanden voor honden volgens ons de beste van 2024 zijn. Deze zullen we hieronder opnoemen en hopelijk helpt het jou bij het maken van de juiste keuze.

Tips voor de eerste fietstocht met je hond in de fietsmand

Veel honden vinden nieuwe dingen wat spannend. Zo is het voor een hond een heel andere beleving op de fiets, dan wanneer hij met de auto wordt vervoerd. Een hond krijgt op de fiets immers veel meer mee van de omgeving en hij zit een behoorlijk stuk van de grond af en ziet dit ook duidelijk. Zeker aan het stuur zullen veel honden moeten wennen aan het meedraaien van de fietsmand aan het stuur.

Ga jij voor het eerst met je hond fietsen, neem dan rustig de tijd om te oefenen. Misschien vindt je hond het meteen al helemaal leuk en gaat hij rustig om zich heen zitten kijken. Maar het is niet vreemd als je hond zich afvraagt wat hem nou weer overkomt en wat hij hiermee aan moet. Daarom is het aan te raden om eerst de hond in de fietsmand te zetten zonder dat de fiets in beweging komt. Koppel wat leuks aan het zitten in de hondenfietsmand. Geef je hond iets extra lekkers, geef een aai over zijn koppie, streel hem rustig en praat op een rustige, zachte toon tegen je hond om hem gerust te stellen. Zie je dat je hond zich wel kan ontspannen op de fiets, ga dan eerst eens een stukje lopen met de fiets aan de hand en als dat goed gaat, kun je eens kijken hoe het fietsen gaat. Door het rustig op te bouwen, voorkom je dat je hond in paniek raakt en de fietsmand als iets engs gaat zien en kunnen jullie heel veel fijne fietstochten samen gaan maken!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hondenfietsmand?

Als je een fietsmand voor je hond wilt aanschaffen, is het belangrijk om over een paar dingen van tevoren na te denken. Zo voorkom je teleurstellingen en heb je langer plezier van je aankoop. We zullen even wat tips geven, zodat je voor jou en je hond de juiste fietsmand kunt aanschaffen.

Veiligheid

Uiteraard is de veiligheid een van de belangrijkste dingen waarmee je rekening moet houden. Een hond die uit de fietsmand kan springen, is niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor jou en medeweggebruikers. Zorg er dus altijd voor dat je je hond kunt vastzetten in de fietsmand, d.m.v. de bijgeleverde veiligheidsriem, die niet te lang mag zijn (!) of d.m.v. een korf/draadkoepel, zodat je hond er niet uit kan springen of vallen. Ga je voor maximale veiligheid, dan kun je natuurlijk een veiligheidsriem in combinatie met een korf gebruiken. Indien je gebruik maakt van een veiligheidsriem, zorg dan dat je deze bevestigt aan een y-tuig en niet aan de halsband. Gaat het toch mis, dan hangt je hond zichzelf niet op.

Voorop of achterop de fiets?

Heb je een klein hondje van rond de 5 kg, dan kun je kiezen of je hem voorop of achterop de fiets wilt hebben. Weegt je hond meer dan 5 a 6 kg of is de hond erg beweeglijk, dan raden wij je een fietsmand voor achterop aan. Dit is een stuk stabieler en zorgt er dus voor dat je er minder last van hebt als je aan het fietsen bent. Ook als je hond erg reageert op prikkels is een fietsmand achterop een aanrader. Let ook op het maximaal draagvermogen van de hondenfietsmand, dit geldt zowel voor fietsmanden aan het stuur als achterop de fiets.

Gewone of elektrische fiets?

De meeste fietsmanden zijn voor zowel de elektrische als de gewone fiets geschikt. Maar toch…Voordat je een fietsmand voor je hond aanschaft, is het goed om te checken of de fietsmand geschikt is voor een elektrische fiets als je die hebt. Kijk goed of het stuur van jouw elektrische fiets geschikt is voor een hondenfietsmand en of de fietscomputer niet in de weg zit. Als je gaat voor een fietsmand achterop houd er dan rekening mee dat een bagagedrager van een elektrische fiets maximaal 25 kg kan dragen, al is de kans klein dat je een hond van 25 kg of meer in een fietsmand gaat proberen te vervoeren 😉 In dat geval raden wij toch een hondenfietskar aan. Zie hiervoor ons blog over de beste hondenfietskarren.

Let er bij de aanschaf van een hondenfietsmand ook op of de diameter van de spijlen van je bagagedrager past bij de bevestiging van de fietsmand. Dit geldt voor elke fiets, ongeacht of het een elektrische fiets is of een gewone fiets.

Bevestiging aan de fiets en andere onderdelen

Let goed op voordat je een fietsmand voor je hond aanschaft. Sommige fietsmanden, zoals de Fastrider kunststof hondenfietsmand, worden geleverd zonder bevestigingsonderdelen. Dit vanwege de verscheidenheid aan sturen. Deze bevestigingsonderdelen zijn los verkrijgbaar.

Een ander voorbeeld is de Basil Buddy fietsmand. Deze wordt geleverd met bevestigingsonderdelen, maar een korf/draadkoepel is los bij te bestellen. Het is dus belangrijk dat je voor het bestellen goed nagaat wat er precies bij de fietsmand van jouw keuze geleverd wordt. Dit voorkomt teleurstellingen.

Materiaal van de hondenfietsmand

Fietsmanden voor honden zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Zo heb je hondenfietsmanden van kunststof, nylon, hout, riet, rotan en aluminium. Bekijk vooral wat jouw wensen en die van je hond zijn, want uiteindelijk gaat het erom dat jullie tevreden zijn en kunnen genieten van leuke uitstapjes met de fiets! Hieronder zullen we hondenfietsmanden in de meest voorkomende materialen beschrijven.

Hondenfietsmanden van kunststof: Deze zijn erg makkelijk schoon te maken en sommige van deze fietsmanden hebben hengsels, waardoor je hem ook als boodschappenmandje kunt gebruiken.

Hondenfietsmanden van nylon zie je tegenwoordig steeds vaker. Deze zijn geschikt voor aan het stuur en ze zijn lichtgewicht. Sommige van deze fietsmanden kun je als (rug)tas gebruiken. Deze nylon fietsmanden zijn geschikt voor kleine hondjes. Het nadeel is dat er geen stevige korf overheen kan om hem af te sluiten, wel zijn ze vaak voorzien van gaas.

Hondenfietsmanden van wilgenhout of riet zien er natuurlijk erg leuk uit en ze zijn ook degelijk. Het gewicht van de hond wordt goed verdeeld over de stevige bodemplaat. Dit zorgt ervoor dat de fietsmand goed stabiel is. Het nadeel van deze hondenfietsmanden is wel dat ze wat lastiger schoon te maken zijn en sommige honden vinden kauwen op het materiaal een leuk tijdverdrijf. Dat laatste is uiteraard niet echt bevorderend voor de levensduur van de fietsmand 😉

fietsmand voorop

 

Bedankt Señor Moustache en Senna voor jullie hulp bij het testen van de hondenfietsmanden en jullie medewerking en geduld bij het maken van de foto’s!