De leukste losloopgebieden van Drenthe

Voor veel mensen en honden is het heerlijk om te genieten van de vrijheid in een losloopgebied. Je hond lekker laten snuffelen naar hartenlust, rennen, spelen en even echt hond kunnen zijn, zijn de belangrijkste redenen. In Drenthe heb je prachtige losloopgebieden. Zowel met als zonder zwemwater. Wij hebben voor je uitgezocht welke gebieden echt de moeite van een bezoekje waard zijn! Er zullen zeker nog meer losloopgebieden in Drenthe door ons getest worden en deze zullen we hier dan ook vermelden. Voor alle losloopgebieden geldt wel dat je hond onder appel* moet staan en niet achter wild aan gaat. Verder wordt het door mensen met een aangelijnde hond vaak wel heel erg op prijs gesteld als je je hond even bij je roept en aanlijnt bij het passeren. Het is tenslotte een kleine moeite om rekening met elkaar en elkaars honden te houden 😉 Zo blijft het bezoeken van deze gebieden voor iedereen leuk! Ga jij naar een losloopgebied met zwemwater en kan je hond (nog) niet zo goed zwemmen, kijk dan eens voor een zwemvest in ons blog Waarom een zwemvest voor je hond?

Bedankt Monique en Mick voor jullie bijdrage aan de top 5 mooiste losloopgebieden van Drenthe.

1) Losloopgebied Ellertshaar/Boswachterij Schoonloo

Het is even zoeken naar een parkeerplaats, maar als je dan eenmaal uitgestapt bent, is het direct een leuk gebied. Aan je ene hand een meertje met verschillende strandjes waar loslopende honden door de boswachter worden gedoogd. Aan je andere hand het bos, dit is het officiële losloopgebied met een afwisseling van bos, heide en vennen. Wij waren met kleine kinderen en een hond die dol is op zwemmen, dus zijn direct afgeslagen richting water. En wat een mooi gebied zie je dan!! Een heerlijk meertje met langzaam aflopende oevers, verschillende strandjes en de mogelijkheid om rondom te lopen. Een bezoek aan Ellertshaar vonden wij echt de moeite waard. Het losloopgebied ligt ten oosten van de Hoofdstraat (N376) van Schoonloo naar De Kiel en je kunt er met gemak uren wandelen.

Parkeren kan op een van de parkeerplaatsen langs de Hoofdstraat (N376)

losloopgebied ellertshaar

2) Losloopgebied Gietenerveld/Boswachterij Gieten-Borger

Een prachtig bos om met je hond te wandelen. Wij hebben de rode paaltjes gevolgd en daar hebben we geen spijt van gekregen! De route is afwisselend en we hebben er ongeveer een uur over gedaan. Het grootste deel is bos, maar je komt ook langs heide en ongeveer halverwege bij het bredere zandpad heb je aan je rechterhand een prachtig meer waar je hond heerlijk kan zwemmen, pootjebaden en afkoelen op een warme zomerdag.

Er zijn diverse plekken waar je kunt parkeren, maar wij vonden parkeerplaats Boswachterij Gieten de beste optie. Het is een verharde parkeerplaats en van daaruit loop je zo het bos in. Het staat ook duidelijk bij de parkeerplaats aangegeven waar het losloopgebied begint. Ook aan de Staatsbos kun je parkeren (geen aanrader als het geregend heeft, want het is een zandweg).

hondenlosloopgebied gietenerveld

3) Losloopgebied Dwingerderveld/Lheederzand

Hoewel het grootste deel van het Dwingelderveld geen losloopgebied is, zijn er een aantal plekken waar de hond wel los mag. Wij hebben met de honden een prachtige wandeling gemaakt vanaf De Bospub in Dwingeloo (waar honden van harte welkom zijn). Vanaf dat punt mogen honden direct al los in het prachtige bos waar je met gemak een uur kunt wandelen. Er zijn diverse kleine paadjes, bredere bospaden en heuveltjes, maar geen zwemwater. Het bos ligt tussen de Bosrand en vakantiepark De Noordster.

Parkeren kan aan de Bosrand 18 in Dwingeloo en heb je zin in wat te eten en/of drinken, dan kun je plaatsnemen op het prachtige terras van de Bospub samen met je (aangelijnde) hond. Ook binnen zijn honden van harte welkom. Onze honden kregen zelfs een koekje 😉

losloopgebied dwingelderveld/lheederzand

4) Losloopgebied Drents-Friese Wold

Een schitterend losloopgebied waar zowel mensen als honden heerlijk kunnen genieten van de rust. Wij zijn er meerdere malen geweest buiten het hoogseizoen om en ondanks het schitterende weer, kwamen we zelden iemand tegen. Het stuk bos waar de hond los mag, is echt een bos. Niet heel veel afwisseling, maar wel gewoon heel erg mooi. Je komt wel langs koeien (achter een afrastering), deze staan naast een breed zandpad. Verder is er een klein vennetje waar we meerdere malen een prachtige ree zagen. Dit vennetje ligt vlakbij Roompot Het Drentse Wold.

Parkeren kan aan de Bosweg 23 op de parkeerplaats voor het Belevingspad Hoogersmilde (daar geldt een aanlijnplicht). Als je vanaf de parkeerplaats rechtsaf slaat en de weg oversteekt, zie je al gauw het deel van het bos waar honden los mogen.

losloopgebied Drents-Friese Wold

Hondenspeeltuin Midden-Drenthe (Beilen)

Hondenspeeltuin Midden-Drenthe is een groot omheind speelterrein van 0,8 hectare. Honden kunnen hier echt lekker hond zijn! Ze mogen hier naar hartenlust rennen, spelen, klimmen en graven in de zandbak. Ook is er een hondenzwembad, ideaal om af te koelen als het warm weer is en er zijn trampolines voor de honden aanwezig. Deze hondenspeeltuin is een echte aanrader voor honden die het heerlijk vinden om met andere honden te spelen, maar het is ook erg leuk voor honden die niet zo graag met andere honden spelen, maar het wel geweldig vinden om gebruik te maken van de vele speeltoestellen (een wipwap, hindernissen, slalompaaltjes, speelhuisjes, een houten trein, etc). Het terrein is voorzien van een 1,80 m. hoge omheining, dus heel erg veilig voor je hond en om het terrein op te komen of te verlaten, moet je door de sluis. Zo voorkom je dat honden kunnen ontsnappen. Verder zijn er meer dan genoeg poepzakjes aanwezig, evenals  prullenbakken en er is schoon drinkwater beschikbaar. Tevens is er voor de baasjes een Dixi toilet aanwezig en een kiosk. Deze kiosk is niet altijd open.

De entreeprijs is slechts 1 euro per hond (uiteraard mag je meer doneren als je dat wilt). Hiervan wordt de hondenspeeltuin onderhouden. Ook kun je voor 5 euro per maand donateur worden, dan mag je er onbeperkt met je hond naartoe.

Parkeren kan op de parkeerplaats van de speeltuin, welke ligt aan het kruispunt Ossebroek-Sportlaan te Beilen.

Kijk voor meer informatie over deze fantastische plek voor honden op: https://www.hondenspeeltuinmiddendrenthe.nl/

hondenspeeltuin midden-drenthe beilen

Je hond tot rust laten komen na alle indrukken

Om je hond na een heerlijke wandeling tot rust te laten komen, kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld een snuffelmat. Zo verwerkt je hond de indrukken die hij heeft opgedaan tijdens de ontmoetingen met andere honden, alle nieuwe geurtjes, de nieuwe omgeving, etc.

Ben je ook nieuwsgierig naar de mooiste losloopgebieden van Gelderland? Bekijk dan onze top 10 losloopgebieden van Gelderland

*Staat je hond (nog) niet goed onder appel, leer hem dan een goede recall aan met behulp van een lange lijn van 10 meter, zo heeft je hond toch de mogelijkheid om met andere honden te spelen, maar verlies je niet de controle.