Onze persoonlijke top 10 losloopgebieden van Gelderland

Natuurlijk is het voor de meeste mensen en honden een feest als de hond lekker los mag lopen, rennen, ravotten en niet te vergeten in alle vrijheid mag snuffelen. Voor alle losloopgebieden in Gelderland geldt wel dat je hond onder appel moet staan en niet achter wild aan gaat. Verder wordt het door mensen met een aangelijnde hond vaak wel heel erg op prijs gesteld als je je hond even bij je roept en aanlijnt bij het passeren. Het is tenslotte een kleine moeite om rekening met elkaar en elkaars honden te houden 😉 Zo blijft het bezoeken van deze gebieden voor iedereen leuk.

1) Het Leesten op de Veluwe 

Bij Het Leesten is een prachtige loslooproute uitgestippeld. Een deel van het bos is omheind loosloopgebied en je kunt ook een mooi stuk wandelen buiten dit omheinde gedeelte (heide). Volg in dat geval wel de snuffelroutepaaltjes, want buiten deze route is het verplicht je hond aan te lijnen. Wil je graag de wandeling groter maken dan het losloopgebied is, overweeg dan een lange 5 meter lijn of 10 meter lijn, zodat je hond toch lekker de ruimte heeft.

Het Leesten is ontzettend mooi en honden kunnen er naar hartenlust spelen en rennen.

Je kunt hier ongeveer drie kwartier tot een uur wandelen, niet heel lang dus, maar toch wel echt de moeite waard! Ook staan er een aantal bankjes. Na de wandeling kun je heerlijk genieten bij bospaviljoen ’t Leesten Een brasserie waar je zowel binnen als buiten kunt zitten en waar honden van harte welkom zijn. Je kunt hier terecht voor een heerlijke lunch (zowel broodjes als plates), koffie/thee met een overheerlijk gebakje of wat dacht je van een lekkere ijscoupe in de zomer?

Gratis parkeren kan aan de Hoenderloseweg 191 in Ugchelen

losloopgebied het leesten

2) Hondenbos Julianatoren

Hondenbos Julianatoren is een heerlijk bos en het bestaat uit twee delen. Het is erg populair bij de inwoners van Apeldoorn en omstreken, maar ook toeristen weten dit mooie bos te vinden. Het bos is groot genoeg om een flinke wandeling te maken. De brede zandpaden en de smalle bospaadjes maken de wandeling afwisselend. Wel moet je er rekening mee houden dat het bos niet volledig omheind is en dat er ook wel redelijk veel wilde zwijnen zitten. Die kom je niet gauw tegen, maar als je een echte jachthond hebt, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. In het bos staan meerdere bankjes en prullenbakken.

Het eerste en grootste deel van het hondenbos ligt tussen de Amersfoortseweg en de Soerenseweg.

Aan de overkant van de Soerenseweg ligt het tweede deel van het hondenbos. Daar is het vaak een stuk rustiger.

Gratis parkeren kan op de parkeerplaatsen aan de Juniperlaan en langs de Soerenseweg en de Amersfoortseweg in Apeldoorn.

losloopgebied Julianatoren

3) Landgoed Mariëndaal

In vrijwel het hele gebied is loslopen toegestaan en dit bos op de Veluwe is erg mooi en groot, heuvelachtig en afwisselend. Hier is het echt genieten voor zowel honden als mensen en er is van alles te zien.

Je hebt er ook een zwemvijver waar je hond een frisse duik in kan nemen en er zijn diverse beekjes. Je kunt hier met gemak een uur of meer vertoeven.

Gratis parkeren kan op de parkeerplaats aan de Schelmseweg 86 in Oosterbeek of aan de Mariëndaal 2 (in dat geval loop je vanaf de parkeerplaats onder het tunneltje door en ben je al snel bij de zwemvijver).

losloopgebied mariendaal

4) Landgoed de Hemelse Berg, Pietersberg en Oorsprong

Hier mogen honden bijna overal loslopen. Het zijn eigenlijk drie losloopgebieden op de Veluwe die in elkaar overgaan en ze zijn dus prima met elkaar te combineren.

Het is een prachtig bos met beekjes en bruggetjes en het is heuvelachtig. Het is erg populair bij zowel wandelaars met als wandelaars zonder hond. Je kunt hier makkelijk een uur of meer wandelen.

Gratis parkeren kan op de parkeerplaats aan de Van Borsselenweg in Oosterbeek.

hondenlosloopgebied hemelse berg

5) Het Zwolse Bos op de Veluwe

Hier mogen honden in vrijwel het hele gebied loslopen. Je kunt er over de hei lopen en er zijn ook stukken waar je door het bos wandelt. Let wel op, want hier en daar loopt een fietspad door het gebied, dus even je hond bij je roepen als het fietspad in zicht komt, is geen slecht idee. Er zijn diverse routes uitgestippeld die je kunt volgen.

Gratis parkeren kan op de parkeerplaats Tonnebergroute aan de Palenweg (zijweg van de Kamperweg), tegenover de ingang naar het Heerderstrand. Overigens mogen honden tussen 1 oktober en 1 mei hier zwemmen. Tussen 1 mei en 1 oktober zijn honden niet toegestaan op het Heerderstrand.

losloopgebied zwolse bos

6) Rozendaalse Veld op de Veluwezoom

Binnen de groene paaltjes mogen honden heerlijk vrij rennen en spelen (op de paden). Buiten de groene paaltjes en/of bordjes moeten honden worden aangelijnd. Dit enorme losloopgebied op de Veluwezoom is een waar walhalla voor honden en je kunt je hier uren vermaken! Het is echt een populair gebied voor hondeneigenaren en hun viervoeters. Hoewel er geen horecagelegenheid bij dit gebied is, staat er in de zomer wel vaak een ijscokar bij de parkeerplaats, waar je naast ijs ook frisdrank kunt kopen.

Gratis parkeren op de parkeerplaats aan het einde van de Kluizenaarsweg in Rozendaal.

hondenlosloopgebied rozendaalse veld

7) Groevenbeekse Heide op de Veluwe

Honden mogen hier het hele jaar heerlijk los lopen. Het is een mooi heidegebied, gelegen aan de westkant van de Veluwe, met veel paadjes en je zult er veel mensen met honden tegenkomen. Voor honden met jachtinstinct is het gebied minder geschikt, hoewel het wel overzichtelijk is, zitten er vrij veel konijnen. Het losloopgebied ligt aan de rand van een woonwijk. Naast dat er veel paadjes zijn, zijn er nog veel grafheuvels van duizenden jaren oud.

Gratis parkeren kan op de grote parkeerplaats aan het einde van de Herderlaan te Ermelo.

losloopgebied de Groevenbeekse heide

8) Het Roekelse bos bij Otterlo

Het Roekelse bos, ook wel De Roekel genoemd, is een prachtig losloopgebied van zo’n 48 hectare. De route van zo’n 4,5 km is voorzien van paaltjes met hondenpoot erop en wij hebben een uur gedaan over de loslooproute. Het bos bestaat uit veel naaldbomen en op een paar plekken kom je langs een fietspad. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, kan het hier vrij druk zijn met fietsers. Naast de fietspaden liggen zandpaden waar je met je hond kunt wandelen. Gelukkig loop je slechts kleine stukjes langs fietspaden, maar het is wel even een aandachtspunt tijdens je wandeling, omdat je even extra goed op je hond moet letten of even hem/haar moet aanlijnen.

Wij hebben zelf geparkeerd vlakbij eethuis Zuiderzand in Otterlo aan het Mosselsepad 70. Je loopt namelijk zo het losloopgebied in naast het eethuis. Dit vonden wij zelf een heel goed en duidelijk startpunt.

losloopgebied roekelse bos otterlo

9) Recreatieplas Bussloo

Bij recreatieplas Bussloo kunnen honden zich heerlijk uitleven van 1 oktober tot en met 30 april. Het is een erg populair gebied en op zonnige dagen in de weekenden kan het er flink druk zijn.

Ook kun je heerlijk met je hond om de plas wandelen, wat een flinke wandeling is. Een wandeling om de hele plas is zo’n 8 km, maar je kunt de route ook inkorten door de brug over te steken. Dan kun je ervoor kiezen om 3 km te wandelen of 5 km. Wil je met je hond even lekker bijkomen met een hapje en een drankje? Dat kan in een van de vele horecagelegenheden die Bussloo te bieden heeft!

Er zijn meerdere parkeerplaatsen om de plas. Wel geldt er een parkeertarief van 3 euro per dag van 1 oktober tot en met 30 april. Van 1 mei tot en met 30 september geldt er een parkeertarief van 6 euro per dag, maar in deze periode zijn honden niet toegestaan op Bussloo.

hondenlosloopgebied bussloo

10) Het Orderbos

Hoewel het stuk waar honden los mogen lopen niet heel groot is (23,5 ha.), kun je hier wel prachtig wandelen. Er stroomt een mooie beek (de Orderbeek) door het gebied en het bos bestaat uit zowel naaldbomen als loofbomen. Als je het geen probleem vindt om je hond aan te lijnen, kun je vanuit het losloopgebied je wandeling flink uitbreiden, want de totale grootte van het gebied is 172 ha.

Ik wandel zelf erg graag met mijn honden in zowel het losloopgedeelte als in de rest van het gebied. Het is er echt schitterend en het behoort tot een van mijn favoriete wandelgebieden.

Gratis parkeren kan aan de Kleiberg (vlakbij de sportvelden) en aan het einde van de Asselsetraat.

losloopgebied orderbos

 

Ben jij ook benieuwd naar onze favoriete losloopgebieden van Drenthe? Bekijk dan hier de mooiste losloopgebieden van Drenthe

Met name in de warmere maanden is de kans vrij groot dat je hond een teek oploopt. Op zoek naar goede middelen tegen teken? Bekijk dan ons blog help, een teek bij je hond

Ga jij naar zwemwater met je hond en weet je niet zeker of je hond goed kan zwemmen? Bekijk dan eens ons blog waarom een zwemvest voor je hond?