Wat is een hondenautostoel?

Wat is een autostoel voor honden en wat is de beste hondenautostoel van 2024?  Welke voordelen heeft het gebruik van een hondenautostoel en voor welke honden is het geschikt? Tot slot geven wij je wat tips voor de aanschaf van de juiste autostoel voor jouw hond.

Een autostoel voor honden, ook wel hondenautostoel of automand genoemd, is meestal een vierkante of rechthoekige mand om je hond op een veilige manier op de achterbank of bijrijdersstoel te vervoeren. Sommige hondenautostoeltjes zijn zelfs geschikt voor de kofferbak. In tegenstelling tot een gewone hondenmand, is een hondenautostoeltje voorzien van een of meerdere verstelbare banden met kliksluiting, waarmee je hem vast kunt zetten aan de hoofdsteun en/of om de rugleuning van de bijrijdersstoel of achterbank om verschuiven te voorkomen. Een ander groot verschil met een normale hondenmand is dat hondenautostoeltjes zijn voorzien van een opening waar je de veiligheidsgordel doorheen kunt doen.

Hondenautostoeltjes zijn populair onder hondeneigenaren, omdat ze hun hond graag overal mee naar toe nemen met de auto. Hoewel je in Nederland nog steeds de hond los mee mag nemen in de auto, bijvoorbeeld op de achterbank, is het in het buitenland vaak wel verplicht dat je hond vastzit. En terecht, want als eigenaar hoor je er niet alleen voor te zorgen dat je zelf veilig op pad gaat, maar ook dat je hond niet door de auto kan vliegen bij hard remmen of bij een botsing. Om je hond veilig te kunnen vervoeren heb je diverse opties. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld een autokennel of een hondenrek tussen de achterbank en de kofferbak, maar dus ook aan een autostoel/automand die speciaal ontworpen is voor het veilig vervoeren van honden.

Voordelen van een hondenautostoel of automand

Een autozitje voor honden heeft verschillende voordelen. Deze zullen we hieronder benoemen.

Veilige zitplaats

Veiligheid is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om een autostoel voor de hond aan te schaffen. Een hond kan ernstige verwondingen oplopen als je plotseling moet remmen of bij een botsing. Een goede autostoel houdt de hond op zijn plaats en zorgt zodoende voor minder afleiding, dan wanneer hij zich over de hele achterbank kan bewegen. Bovendien kan de hond niet bij je op schoot komen zitten tijdens het autorijden. Een hondenautostoel is geschikt voor kleine tot (middel)grote honden, uiteraard afhankelijk van de afmetingen van de autostoel of mand. Gebruik wel altijd een autostoeltje in combinatie met een y-tuig en een veiligheidsgordel, zodat je hond er niet uit kan springen (of vliegen in geval van hard remmen of een botsing).

Comfort

Mensen houden van een comfortabele zitplaats tijdens het reizen. Dat is voor honden niet anders. Een autostoel is zacht en biedt tegelijkertijd een goede ondersteuning aan je hond. Dit zorgt ervoor dat je hond heerlijk kan ontspannen tijdens de autorit. Zelfs honden die normaal gesproken niet van autorijden houden, ontspannen zich vaak meer in een automand. Sommige honden ervaren stress als ze opgesloten zitten in een reisbench. Een hondenautostoel is open aan de bovenkant, wat voor deze honden prettiger is. Nog een voordeel van het gebruik van een autostoeltje is dat het de kans op wagenziekte verkleint en door de verhoogde zitting kunnen ook kleinere honden uit het raam kijken.

Beschermt de bekleding

We weten allemaal dat honden behoorlijk kunnen verharen en dat ze na een wandeling in de natuur flink wat zand en modder mee kunnen nemen in de auto. Hoe fijn is het dat niet je hele achterbank of bijrijdersstoel eronder komt te zitten? Een hondenautostoel zorgt ervoor dat het aantal hondenharen en viezigheid op de bekleding beperkt blijft en dat je de auto dus minder vaak hoeft schoon te maken.

Een overzicht van de beste autostoelen voor je hond

Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van de beste autostoelen voor je hond, waarbij we vooral gelet hebben op de veiligheid, degelijkheid en het comfort. Design en materiaal is vaak toch een persoonlijke keuze.

Tips voor de aanschaf van de juiste autostoel voor jouw hond

Als je een autostoeltje voor je hond aanschaft, is het handig om rekening te houden met een paar dingen:

Veiligheid 

Als je een autostoel aanschaft, let er dan goed op dat hij voorzien is van degelijke verstelbare banden om hem mee vast te zetten. Je hebt er niks aan als je na een paar autoritjes erachter komt dat de banden al beginnen te slijten. Dat is natuurlijk zonde van je geld.

Afmetingen  

Uiteraard is het erg belangrijk dat je erop let dat de afmetingen van de autostoel passen bij het formaat van je hond. Voor elke hond is er wel een geschikt formaat autostoel te vinden. Er zijn zelfs hondenautostoeltjes te koop die (vrijwel) net zo breed zijn als de achterbank! Deze zijn dus geschikt voor grote honden.

Reiniging 

Bedenk van te voren of je een hondenautostoel wilt kunnen wassen in de wasmachine of dat je het voldoende vindt om hem alleen te stofzuigen en met een vochtig doekje af te nemen. Dit is ook afhankelijk van je hond. Als je hond graag door de plassen en de modder rent, is een wasbare hondenautostoel zeker aan te raden. Autozitjes voor honden zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Zo is (kunst)leder bijvoorbeeld niet geschikt voor de wasmachine, maar wel makkelijk schoon te maken met een doekje. Een nadeel van (kunst)leder kan zijn dat het vrij warm kan worden als de auto in de zon heeft gestaan. Dit vinden wij wel iets om rekening mee te houden. Uiteraard kun je dit voorkomen door er een katoenen doek overheen te leggen als je de auto in de zon parkeert. Textiel is meestal wel wasbaar in de machine, maar weer moeilijker om met een doekje tussendoor schoon te maken.

Comfort 

Er zijn verschillende soorten autostoeltjes te koop. Zeker voor kleinere hondjes kan het fijn zijn om een extra hoge zitting te hebben, zodat ze lekker uit het raam kunnen kijken. Er zijn autostoeltjes die erg doen denken aan een heerlijke zachte mand en ook op die manier te gebruiken zijn als je hem uit de auto haalt (handig als je ergens gaat overnachten), maar er zijn ook autostoeltjes met een stevig kussen en stevige zijkanten. Veel autostoeltjes zijn aan de onderkant voorzien van antislip.

Materiaal 

Zoveel mensen (en honden), zoveel wensen. Daarom zijn hondenautostoeltjes in allerlei materialen verkrijgbaar: waterafstotend materiaal, pluche, textiel, leder, kunstleder, etc. Sommige autostoeltjes zijn zelfs opvouwbaar, handig als je hem wilt opbergen in een kleinere ruimte. Er is altijd wel een autostoel die aansluit bij jouw wensen en die van je hond!

 

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden over een autostoel voor je hond  of overweeg je toch een hondendeken voor de auto te kopen? Bekijk dan eens ons blog de beste hondendekens voor in de auto