Maak van je wandeling een feestje 

Een wandeling met je hond is natuurlijk een fijne vorm van ontspanning en inspanning tegelijk.

Ondanks dat je alle dagen de routes kunt afwisselen, kan het toch gebeuren dat jij en je hond toe zijn aan wat meer afwisseling tijdens je wandeling in het bos, park of gewoon bij je in de buurt.

Er zijn allerlei activiteiten te bedenken die een wandeling een stuk uitdagender maken voor je hond. Activiteiten die leuker en veiliger zijn dan een balletje gooien. Zeker als je veel met de bal gooit, kleven daar risico’s aan en bovendien is het saaier dan onderstaande activiteiten. Deze activiteiten zullen de band tussen jou en je viervoeter versterken en zijn ook nog eens heel leuk om te doen! Tevens kan het helpen om je hond meer op jou te laten focussen dan op andere dingen die hij interessant vindt.

1) Snoepjes/brokjes verstoppen: laat je hond zitten en blijven of laat iemand even bij je hond wachten (een bekende van de hond) als hij blijven nog wat moeilijk vindt. Verstop snoepjes/brokjes achter bomen, in het gras, onder struiken, op boomstronken, op en onder bankjes, op keien, op laaghangende takken, etc. Geef je hond het commando ‘zoek’ en laat hem lekker speuren. Als je hond het nog wat moeilijk vindt of het niet helemaal begrijpt, help hem dan een beetje, maar begrijpt je hond goed wat de bedoeling is, help hem dan zo min mogelijk. Het is echt de bedoeling dat hij zijn neus aan het werk zet. Deze mentale uitdaging zullen de meeste honden geweldig vinden en ze worden er lekker moe van! Is jouw hond niet zo dol op eten of wil je niet steeds voer inzetten? Je kunt natuurlijk ook zijn favoriete speeltjes verstoppen.

2) Slalom: leer je hond slalommen om een rij bomen. Eerst ga je samen met je (aangelijnde) hond slalommen. Net zo vaak tot je hond begrijpt wat de bedoeling is, hij hoeft het niet in een middag te leren. Als dat goed gaat, verbind je er een commando aan. Beloon je hond als hij het goed doet, in het begin elk kleine stapje in de goede richting. Als de hond het slalommen goed beheerst, kun je gaan oefenen zonder lijn en uiteindelijk leer je hem om de oefening in zijn eentje te doen op commando en beloon je hem uiteraard altijd als hij het goed gedaan heeft.

3) Op de boomstronk: leer je hond om op commando op een boomstronk of grote kei te gaan staan of te gaan zitten. Eerst beloon je hem voor 1 poot op de boomstronk, daarna voor 2 poten op de boomstronk. Als dat goed gaat, probeer hem dan met 4 poten erop te laten staan en beloon hem als het hem lukt. Dit kan best een lastige oefening zijn, omdat het wel wat vraagt van zijn evenwicht. Toch is het een leuke oefening om mee bezig te zijn. Vindt jouw hond het niet leuk, stop er dan mee. Het moet geen verplichting worden, want het is juist de bedoeling dat jullie er allebei plezier aan beleven!

Let op: veiligheid staat altijd voorop. Let er dus op dat de boomstronk niet nat en dus glad is! Ook boomstronken met mos kunnen erg glad zijn.

4) Volg de hond: voor elke hond is het fijn als hij eens de route mag bepalen. Kijk eens waar je hond graag naartoe wil wandelen en neem hier uitgebreid de tijd voor. Misschien kom je er wel achter dat hij helemaal niet graag naar dat ene park gaat, maar dat hij bijvoorbeeld veel liever door de buurt of door een brandgang loopt. Voor jou klinkt dit misschien saai, maar als je ziet dat je hond er plezier in heeft om alles uitgebreid te onderzoeken, dan wordt het waarschijnlijk vanzelf leuk! Als je de hond zelf zijn route laat bepalen, dan is het gebruik van een lange lijn in combinatie met een y-tuig ideaal! Klik hier eens voor een overzicht van de beste hondenriemen van 3 meter, beste hondenriemen van 5 meter en beste hondenriemen van 10 meter

Wil je weten waarom wij een y-tuig adviseren? Lees dan ons blog waarom een y-tuig kiezen?

Ben je op zoek naar mooie losloopgebieden op de Veluwe? Bekijk dan ons blog Top 10 losloopgebieden Gelderland

 

brokjes-zoeken    brokjes-zoeken