Waarom een snuffelmat een groot plezier voor je hond is

In dit artikel bespreken we wat de leukste snuffelmatten van 2024 zijn en welke voordelen snuffelmatten bieden. Snuffelmatten zijn er in vele soorten, maten, kleuren en zelfs in diverse materialen. Het is een echte must have voor veel honden en hun eigenaren. Maar wat zijn snuffelmatten en waarom zijn ze zo populair?

Om te beginnen vinden veel honden het heerlijk om te snuffelen en een snuffelmat is een geweldig hulpmiddel om het snuffelen te stimuleren! Een snuffelmat is meestal een kleed met allemaal flapjes, strookjes, gaatjes, etc. waar je brokjes of snoepjes in kunt verstoppen. De meeste snuffelmatten zijn van stof, maar er zijn ook siliconen snuffelmatten. De stoffen snuffelmatten kunnen meestal in de wasmachine, de siliconen snuffelmatten kunnen meestal in de vaatwasser of je kunt ze schoonmaken met een sopje met wat afwasmiddel.

Snuffelen kan erg goed helpen om een gestreste hond tot rust te laten komen. Een snuffelmat na een inspannende activiteit, training of wandeling met veel prikkels kan eraan bijdragen dat een hond meer ontspant en lekker gaat slapen nadat hij zijn brokjes of snoepjes heeft gevonden. Geef je hond een snuffelmat na een wandeling in bijvoorbeeld een losloopgebied waar veel andere honden komen. Naast dat een snuffelmat rustgevend werkt, is het voor veel honden ook gewoon heel erg leuk om te doen.

Wil jij ook graag de leukste snuffelmat kopen?

Je hebt besloten een snuffelmat te kopen. Misschien wel als cadeautje voor de verjaardag van je hond of gewoon zomaar, omdat je je hond snuffelplezier gunt. Hieronder een overzicht van onze top 10 leukste snuffelmatten van 2024! Veel snuffelmatten zijn in diverse kleuren en modellen verkrijgbaar. Klik op de link om te zien of de snuffelmat van jouw keuze ook in een andere kleur of in een ander model verkrijgbaar is!

Voordelen van snuffelmatten

Een snuffelmat zorgt voor mentale stimulatie

Een snuffelmat vereist concentratie en denkvermogen, omdat de hond brokjes of snoepjes in de mat moet zien te vinden. Ideaal voor honden die zich relatief snel vervelen of die gestrest of angstig zijn.

Een snuffelmat zorgt voor fysieke activiteit

Bij het zoeken naar brokjes of snoepjes gebruikt de hond zijn lichaam. Hij moet buigen, draaien en speuren om alles te kunnen vinden wat je in de mat hebt verstopt.

Een snuffelmat voorkomt schrokken 

Sommige honden eten binnen een paar seconden hun bak leeg. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Een snuffelmat zorgt ervoor dat een hond rustiger eet, wat een goede spijsvertering bevordert.

Een snuffelmat vermindert stress 

Snuffelen stimuleert de aanmaak van o.a. endorfine en dopamine. Endorfine verlaagt stress en zorgt voor een geluksgevoel, terwijl dopamine weer zorgt voor een tevreden gevoel en het gevoel van overwinning (hij wordt beloond voor het speuren, doordat hij brokjes en snoepjes vindt). Tevens kan een snuffelmat bij een angstige hond kalmerend werken, omdat hij een taak heeft om zich op te richten.

Een snuffelmat stimuleert eten

Sommige honden eten niet graag hun bak leeg, dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn veel teefjes tijdens de loopsheid slechte eters, evenals reuen waarvan de hormonen op hol geslagen zijn 😉 Maar slecht eten kan ook veel andere oorzaken hebben. Zo zijn er honden die alleen maar willen eten als ze ervoor moeten werken. Of honden die per ongeluk beloond zijn voor het niet willen eten, doordat ze steeds weer wat lekkerder voedsel voorgeschoteld kregen als ze hun gewone voer lieten staan. Eet jouw hond (tijdelijk) niet zo goed? Probeer dan eens uit of hij beter eet als je zijn voer verstopt in bijvoorbeeld een snuffelmat.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn snuffelmatten niet alleen erg leuk, maar hebben ze ook een functie. Hoewel vrijwel iedere hond er plezier aan zal beleven, is het zeker voor een gestreste of angstige hond een ideale bezigheid. Ben je ook zo enthousiast geworden? Bestel dan gauw de leukste snuffelmat voor jouw maatje door op een van bovenstaande links te klikken en zie hoe hij zijn neus stevig aan het werk zet! Wil jij je hond nog wat meer uitdagen om zijn neus te gebruiken en denkvermogen te vergroten? Dan zijn hondenpuzzels ook erg leuk om aan je hond aan te bieden!

Ben jij op zoek naar leuke wandelgebieden waar je hond onaangelijnd welkom is? Bekijk dan onze blogs met de mooiste losloopgebieden van Drenthe en onze top 10 losloopgebieden van Gelderland